‘OKUSI IZ AMFORE’: PRONAĐITE I IZRONITE SVOJU GLINENU REPLIKU I KRENITE U AVANTURU BEZ KRAJA

Gastro Kultura Kultura i povijest Murter - Kornati Turizam

Dragi putnici, avanturisti, istraživači, ljubitelji prirode i gurmani, pozivamo Vas da se pridružite uzbudljivoj igri ‘Okusi amfore’ inspiriranoj arheološkim nalazištem Colentum, našim morem, idejom putovanja kroz vrijeme, lovom na posebna iskustva našeg arhipelaga, ali i osvještavanju o prirodnim bogatstvima kojima smo okruženi i koje više nego ikada moramo zaštititi.

Naime, od danas, 15. lipnja pa sve do kraja kolovoza na Slanici, Podraduču, Čigrađi, Podvrškama, Lukama, Colentumu, Kosirini i Levrnaki pronađite i izronite male glinene replike amfora sa žigom colentum.info. U svakoj amfori nalazi se nagrada koja će aktivirati vaša osjetila, a između ostalog možete osvojiti degustacije ribljih jela u murterskim restoranima, riblje gastro staklenke ili neko drugo ‘blago’spravljeno vrijednim rukama i trudom naših Murterina.

Ako uspijete pronaći svoj primjerak, otiđite do Turističke zajednice Općine Murter-Kornati sa žigom s amfore i tamo otkrijte što ste osvojili, no iako se čini da je tu kraj vašeg putovanja kroz ovu igru, ona tek počinje i to kroz više razina.

‘Vidiš da sve počinje i završava s posudom! Mi sami smo kao  posuda! Mi smo nosači sadržaja, mi smo zbroj naših iskustava! Jednu jedinu posudu za života imamo! Kad to spoznaš, paziš dobro čime se puniš, zar ne!?’

( odlomak iz dijaloga vremenskih putnika, sestre i brata, Marille Amate i Kvinta Petronija Valenta, s ruba iščezlog grada, na mjestu gdje je pod zemljom zakopan crno bijeli mozaik koji je nekada bio dio rimske vile, njihovog  colentumskog doma) 

Na društvenim mrežama objavite fotografije s mjesta na kojem ste pronašli amforu i / ili iz restorana u kojem ste konzumirali nagradu te označite restoran domaćina, Udrugu Argonauta i Colentum. Također, koristite i pratite objave s  ključevima avanture #colentummurter, #okusiizamfore, #okusbeskrajneavanture, #infinityadventureflavour.

Ova igra ima više razina, a osmišljena je sa željom razumijevanja prošlosti, sa zahvalnosti za sadašnjost u kojoj svi imamo priliku nešto učiniti, te s nadom u budućnost na koju sami iz sadašnjeg trenutka i s pravim izborima možemo utjecati. Tko ustraje do kraja ove igre, bit će istinski nagrađen transformativnim iskustvom koje će mu nahraniti sva osjetila i povezati ga s teritorijem na dubljoj razini, a u procesu i sa samim sobom. Objavljivanjem svojih doživljaja doprinesite  sastavljanju prvih kockica mozaika koji predstavlja zajednički album ovog društvenog eksperimenta – pojašnjava nam Sanja Mršo Vukman koja je razradila plan provedbe i poziv na iskustva viših razina igre s posebnim naglaskom na veći udio sudjelovanja i dubinu doživljenog.

U naprednoj avanturističkoj razini igre vaš zadatak je ‘kopati’ i otkrivati  tajne Colentumskh sadržaja na Instagramu i Facebooku, pa osim osnovnih smjernica s www.colentum.info, dodatnim pričama i inspiracijom nahraniti svoj istraživački duh te pronaći najmanje jednu praktičnu primjenu za terakotne amfore koje ste izronili!

Primjena amforice u ovoj razini mora biti iznad puke dekorativne uloge, a iako se ne čini tako, ovaj zadatak je pravi izazov, ali pokušajte ga riješiti i  obavijestite nas o rješenjima koja ste pronašli! 

Također, ako ste spremni pridružiti  se izazovu i na majstorskoj razini, znajte da njene sadržaje možete igrati i izravnim uključenjem, bez nužnog pronalaska murterskih amforica. Kroz ovu razinu ustvari dolazimo do pravog smisla igre te otkrivamo put do dubljeg značenja amfora našeg vremena- običnih staklenki ili boca. One su ‘zeleni ambasador’ među ambalažama koji je utješno susretati u svakodnevnoj upotrebi, kao rezultat svjesnosti proizvođača i kupca, ili pak odgovornosti politike.

Kroz ovaj projekt, kroz sve razine ove igre, pokušat ćemo osvijestiti važnost promocije lokalnog ribarstva kroz ne samo puko stvaranje gotovog proizvoda od lokalnih ribljih resursa već kroz stvaranje ekološke svijesti i načina prezentacije novih proizvoda na najoptimalniji naćin kako bi naš ‘karbonski otisak’ bio gotovo pa nevidljiv.

Plastična i ostala jednokratna ambalaža posljednjih nas godina okružuje i uvelike doprinosi zagađivanju i podmuklom uništavanju naših mora, a iako se u drugoj sredini prošlog stoljeća činila kao revolucionarni izum, sve više organizacija i pojedinaca, pa i institucija rade na izbacivanju plastike iz svakodnevnog života.

Stoga, želite li  istražiti i osvijestiti koliko se način proizvodnje i transporta dobara i utjecaj na okoliš promijenio? Vjerujete li da se kroz igru izbora malih, svakodnevnih radnji možete bolje emotivno povezati s teritorijem, a u praktičnom smislu doprinijeti očuvanju okoliša, hraneći svjesnije svoje tijelo pomno odbranom hranom, a svoju znatiželju uzbudljivim iskustvima?  Želite li doprinositi jednom zelenijem i modrijiem Murteru, Kornatima, njegovati nježniji odnos prema prirodi i samima sebi i pripadati zajednici ljudi koji znaju da jedna po jedna mala promjena umnožena puno puta čini pravu razliku? Tada upotrijebite svoju vlastitu staklenku uz koju ćete igrati igru njenog korištenja na što raznovrsnije načine!

Fotografijom zabilježite mjesta, vrijeme i načine upotrebe po mogućnosti, u blizini mora, te objavite svoje fotograije na društvenim mrežama uz tagove #škapulajme, #colentummurterornati, #colentumvolimore , #colentummurterkornati, #colentumstaklenka, a time ćete pomoći potaknuti stvaranje slike i prakse življena u suglasju s morem i obalom bez otpada, kakva je za zdravlje potrebna i ljudima i morskim bićima!

I na kraju, za pravo iskustvo bez kraja, znajte da postoji i finalna razina ove avanture i ona se zbiva na razini čuda! S  njom se uključujete u kolektivno sudjelovanje na pripremi sadržaja colentumske vremenske kapsule u amfori koju ćemo, u Noći Colentuma, u kolovozu, napuniti, zapečatiti i zakopati na lokalitetu, kako bi ju tek za 100 godna, 2122. godine iskopali naši potomci, oni koji će o lokalitetu skrbiti!

qrf

Ova igra je osmišljena u sklopu projekta Okusi iz amfore kao odaziv na  razvojnu strategiju FLAG-a „Galeb“, Mjere 1.1.1. „Promocija lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine“. Provodi je Udruga Argonauta, sa sjedištem u Murteru, u partnerstvu s Općinom Murter- Kornati te Turističkom zajednicom Općine Murter-Kornati. Za provedbu projekta je dodjeljeno 148.846,00kn kn bespovratnih sredstava. 

Cjelokupna sredstva korištena su za provedbu edukacija za ribare, prerađivače ribe i ugostitelje, osmišljavanje antičkog menija, provedbu nagradne igre Okusi iz amfore, te organizaciju i provedbu manifestacije “Noć Colentuma 2022”.

Odluku o odabiru projekta je donio FLAG „Galeb“, a Odluku o dodjeli sredstava Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva u lipnju 2021.godine. Aktivnost je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog Fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo.

Također, ovom igrom se odazivamo i na inicijativu ARHIPELAG BEZ PLASTIKE koju je započela  Udruga Tatavaka iz Zlarina. Time Općinu Murter Kornate upisujemo vrijednoj Inicijativi na razini Hrvatske okuplja ljudime koji  pokreću promjene koje su nužne želimo li sačuvati ovaj prelijepi Arhipelag kojeg zovemo domom.