ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINE MURTER KORNATI

Aktivnosti 365 Magazin Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Čestitke i poticajni govori uzvanika obilježili su svečanu sjednicu Općinskog vijeća, kojom je ujedno obilježena dvadeseta obljetnica osnutka Općine Murter Kornati. Svečanom sjednicom održanom u subotu u kino dvorani „Žut“, obilježen je i Dan Općine Murter-Kornati.

„Novo normalno“ dotaknulo je i slavlje svečane sjednice, koja je prethodnih godina prštala od poticajnih govora i čestitki uz nesmetan ljudski kontakt mnogih uzvanika i mještana koji bi dobitnicima nagrada ukazali čast prisustvom i aplauzom. Ovogodišnja svečana sjednica „pod maskama“, koja se prema prvotnom scenariju trebala održati na centralnom Trgu Rudina, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, dislocirana je u kino dvoranu „Žut“.

Uz strogo poštivanje svih mjera i preporuka HZJZ uslijed epidemije Covid-19, protekla je u znatno reduciranom izdanju – u publici su bili nazočni uzvanici koje su sačinjavali gosti i dobitnici priznanja osobno kontaktirani putem službenih pozivnica. Kako bi program svečane sjednice trajao što kraće zbog mjera i preporuke, veliki dio govorničkog dijela zamijenila je video prezentacija u kojoj je bilo predstavljeno sve što je bilo aktualno u proteklih godinu dana rada.

Ovu značajnu dvadesetu obljetnicu Općine Murter Kornati uz proslavu Dana općine, svojim su prisustvom uveličali: saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, aktualni načelnik Općine Tisno- Ivan Klarin, dožupan Šibensko- kninske županije Nikola Blažević, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić te načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam. Goste i dobitnike nagrada  pozdravili su i najavljivali predsjednik Općinskog vijeća Edo Juraga i administrativna tajnica Mare Kovačev.

Za razliku od prošlogodišnjih svečanih sjednica, „novo normalno“ se osjetilo i na govorničkoj sceni.

Uz čestitke za Dan općine i blagdan sv.Mihovila, zaštitnika Župe, prvi se obratio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića- aktualni načelnik Općine Tisno, Ivan Klarin:

„ U ovoj neizvjesnoj godini kada smo se suočili s nečim što je iz temelja promijenilo naše živote i navike, svjedoci smo da je Općina Murter Kornati nastavila ulagati u kvalitetu života i brojne projekte na dobrobit općine, ali i cijelog našeg otoka Murtera. Murter je oduvijek imao jake pojedince i složnu zajednicu koja je ovo mjesto kroz stoljeća gurala naprijed u brojnim aktivnostima i sa željom da svom mjestu pridonesu na najbolji mogući način. Želim da se Murter i dalje nastavi razvijati i da maksimalno iskoristi sav potencijal koji ima za budućnost. Jedna od temeljenih zadaća svih nas koji vodimo svoje sredine- općine ili gradove jest boljitak svih žitelja, sumještana, posebno djece i mladih. To je temeljni zadatak koji nam je povjeren i koji moramo ostvarivati odgovornim i predanim radom. Još jednom prenosim pozdrave i čestitke gospodina Zorana Milanovića, Predsjednika RH, koji me osobno nazvao i rekao da vam čestitam vaš dan”- bio je poticajan  u svom obraćanju, načelnik Ivan Klarin.

S govornice nazočnima se obratio i Nikola Blažević, Šibensko- kninski dožupan te načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, naglašavajući kvalitetnu suradnju između Županije i Općine, te se osvrnuo na dane karantene u Murteru:

„Velika mi je čast da vas mogu pozdraviti i čestitati u osobno ime i u ime Šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, čije vam pozdrave i srdačne želje prenosim ovim putem. Županija je uvijek uz vas kao partner, imamo već ustaljenu jaku suradnju kroz sektore pomorskog dobra, unaprjeđenje školstva, primarne zdravstvene zaštite, ali i kroz poticajne mjere u poljoprivredi. I s obzirom na to da smo u godini u kojoj je korona ne mogu izbjeći da se kratko ne osvrnem na protekle događaje kao načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite. Iza nas je jedno teško razdoblje, možda neki od vas nisu ni znali, ali ja sam jako mnogo sudjelovao u svim aktivnostima oko uspostave karantene. Vjerujete mi da smo donosili najbolje moguće odluke i sve su one u bile u cilju javno zdravstvene zaštite žitelja općine. Ako je nekome od vas bilo loše ili iznimno teško tih dana, ja se duboko i osobno ispričavam, jer kažem, radili smo u interesu zaštite zdravlja svih vas”- ohrabrujuće su riječi dožupana Blaževića.

Nakon gostiju, poticajnim govorom obratio se načelnik Općine Murter Kornati, Toni Turčinov:

„Dragi prijatelji, gosti, Murterini, vi znate da ovaj posao nije lagan, ostavlja traga, svi imamo lijepe i manje lijepe trenutke. Na dosadašnjim svečanim sjednicama mogu reći da sam vas mučio opsežnim opisima projekata koji su pokrenuti ili aktualni, pa smo za ovu „novo normalnu“ sjednicu pokušali reducirati preduga izlaganja uz pomoć prezentacije- video priloga koji je obuhvatio sve projekte koje su aktualni- završeni ili pri kraju. Prioritet su nam mladi naraštaji i njihov prosperitet i boljitak u zajednici oko kojeg se silno trudimo i uspijevamo. Dječji vrtić, koji je prošao niz muka kao projekt, gradi se i preko fondova EU unije do kraja ćemo zaokružiti financiranje njegove izgradnje. Zaživio je i projekt „Zaželi“, koji je omogućio zapošljavanje, edukaciju, ali i skrb i brigu oko starijih i potrebitih, čime smo do realizacije projekta Doma za starije i nemoćne uspostavili kvalitetnu skrb. Iznimno sam ponosan na naš privatni sektor, jer je njihova snaga, ustrajnost i razvoj, unatoč ovim nimalo pogodujućim Covid-19 uvjetima za gospodarstvo i ekonomiju, iznimno hvale vrijedna. Poljoprivredni sektor nam je u stanju privremene stagnacije i spore uzlazne putanje, te ga maksimalno podupiremo i očekujemo još bolje rezultate, a posebno bih volio pohvaliti našu murtersku i kornatsku gastronomiju, koja je sad već postala sinonim vrhunske gastro scene na državnom nivou.
Zahvaljujem se na suradnji svima koji su u protekloj godini nesebično i hrabro sudjelovali u razvoju i napretku Općine Murter-Kornati, koji su svojim radom doprinijeli da bi naš Murter bio mjesto ugodnog življenja. Čestitam svim nagrađenima i veliko hvala što sudjelujete aktivno u radu za boljitak mjesta, što svojim zajedničkim naporima, predanim radom i suradljivošću činite Murter mjestom rastućeg prosperiteta i bolje budućnosti, a naše mjesto- mjestom sretnih i zadovoljnih ljudi svih generacija, koji se osjećaju ugodno i ispunjeno u svojoj zajednici. Podržite nas i dajte nam svoje povjerenje, kako bi se i iduće godine ovdje našli u istom sastavu, jer obećanja koja smo dali bit će uvijek ostvarena, bez obzira na zapreke- one su nam one poticaj za prosperitet za naš Murter od kojeg nećemo odustati!“- istaknuo je načelnik  Toni Turčinov.

Odlukom Općinskog vijeća, a na prijedlog Odbora za nagrade i priznanja, plaketa Općine Murter-Kornati dodijeljena je doc. dr. sc. Jozici Šikić, dr. med. – za nesebičan rad i posebna postignuća na polju medicine. Dr. Šikić doktorirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, specijalizirala internu medicinu i subspecijalizirala kardiologiju. Pročelnica je Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB „Sveti Duh“, a područja užeg interesa su joj interventna kardiologija te zatajenje i transplantacija srca.

Zahvalnica Općine Murter- Kornati pripala je Siniši Krajaču, pomoćniku glavnog tajnika Ureda za programe lokalnog sporta Hrvatskog olimpijskog odbora, za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju sporta u Murteru. Zahvaljujući njegovoj suradljivosti i pomoći, realizirana je gradnja sportskog centra oko dvorane, u velikoj je mjeri pomogao u donaciji sportske opreme, te u nabavci dva kombija koja su bila neophodna za prijevoz sportaša na treninge i takmičenja.

Posebne zahvalnice dobili su pripadnici postrojbi Civilnog stožera Općine Murter Kornati: Petar Ježina, Jure Mudronja, Miro Novković, Meri Kovačev, Branka Markov, Ane Katić, Mare Kovačev, Marina Saračević Živković, Katica Ježina, Luka Pleslić, Toni Papeša, Joso Mudronja, Ive Šikić, Duško Šikić, Tomislav Sorić, Jurica Kovačev, Grgur Pleslić, Dobroslav Juraga, Jure Kulušić, Patrick Kovačev, Marko Turčinov, Bojan Jelovčić, Ante Bašić, Ivan Božikov, Mihovil Kovačev, Mihovil Jerat, Jure Georg Skračić, Tomislav Šikić, Franko Duić, Venčoslav Skračić, Luka Skračić, Mate Lovrić i Pere Ježina.

Zahvalnice Općine su upućene i na poštanske adrese mnogih tvrtki i fizičkih osoba, koji su nesebično pomagali i dali podršku u borbi protiv pandemije uzrokovane epidemijom Covid- 19 na području Općine Murter- Kornati.

Austrijskom prijatelju Murtera, gosp.Karlu Prinzu dodijeljena je umjetnička slika s autohtonim motivima,  u znak zahvale što je ugostio delegaciju Općine i TZO Murter Kornati za vrijeme turističke promidžbe u Austriji.

Svečanu sjednicu izvedbom državne himne i himne Općine Murter Kornati uveličala su glazbenici  klape Bunari iz Vodica.

Svim žiteljima Općine Murter- Kornati čestitamo Dan Općine!