ODRŽANA AKCIJA “ZAJEDNO ZA ČIŠĆI JADRAN” UDRUGE ARGONAUTA

Aktivnosti 365 Kultura i povijest Murter - Kornati Općina Murter - Kornati Razno TZO Murter Kornati

Tijekom subote u Murteru je održana akcija ”Zajedno za čišći Jadran“. Organizator akcije, udruga ”Argonauta” uz pomoć ronioca iz ronilačkih klubova, domaćina RK Murter Kornati, te gostiju RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split i ERK Korčula iz Korčule čistili su paralelno murtersko i betinsko podmorje.

Udruga Latinsko idro, kao partner eko akcije, ustupila je pet svojih plovila i isto toliko posada, kako bi s volonterima preuzimali otpad pronađen na dnu ili umornog ronioca „odšlepali“ do idućeg neslavnog nalazišta moru nepripadajućih odbačenih predmeta- jer jugo je odlučilo biti na mjestima orkansko što nije nimalo olakšavalo izvlačenje tragova ljudskog nemara na potezu od uvale Hramina između trga Rudina i plaže Luke u Murteru.

Pronalazak se mjerio u desecima kubika otpada, a našlo se tu svih dimenzija i materijala otpada, koji je namjerno ili nenamjerno dospio baš u morske dubine. Nakon ronioca, djelatnici komunalnog društva „Murtela“ imali su pune kamione starih guma, kostura polomljenih bicikla, vrša, mreža, konopa, staklenih i plastičnih kanti, boca…  Uz „Murtelu“, potporu akciji dali su i Općina i TZO Murter Kornati, te NP Kornati.

 

Nakon akcija čišćenja, s početkom u 19:00 h kod spomenika „Lostura“ na plaži Luke, održao se Festival moru. U sklopu programa se kroz različite radionice učilo o moru, njegovim stanovnicima, pomoru periski u Jadranskom moru , dok su ronioci upoznavali znatiželjnike s opremom, načinima ronjenja približavajući im ovaj poseban vodeni sport uz izazivanje interesa za ronjenje. Upriličena bogata nagradna lutrija „Nahrani perisku“, osim jako primamljivih nagrada, prikupila je nešto donacija koje će biti uložene za spašavanje ove zakonom zaštićene endemske školjke, koje još uvijek obitavaju u murterskom moru, na nekim dijelovima, prema riječima očevidaca- ronioca. U sklopu festivala, na vanjskoj terasi caffe bar Reful, postavljena je zanimljiva izložba fotografija pod nazivom „Život jadranskih dubina“.

 
Opušten edukativno- umjetnički ambijent Festivala moru, sudionicima akcije, posebno roniocima koji su od ranog jutra čistili- „netko tuđe, netko svoje dvorište“, donio je tijekom noćnih sati zaslužen odmor, uz druženje, razmjenu iskustava i nova prijateljstva.

Budete li te sreće da naiđete na živu jedinku periske, dojavite o lokaciji ugrožene plemenite periske. U razgovoru s roniocima koji su gostovali u Murteru, saznali smo da su primjerice primijećene mlade jedinke u olupinama brodova i hridima koje oblikom odolijevaju morskim strujama, koje nažalost nose virus koji uništava periske.

Vjerujemo da će ovi podvodni junaci imati sve manje i manje ovakvih uloga morskih komunalaca, te da će otpad ubuduće biti odlagan u kontejnere „na suhom“ ili barem ostavljen na rivi, a ne skriven pod morem. Čuvajmo naše podmorje i njegovu biološku raznolikost savjesno.