OBITELJ EKO SNJEGOVIĆA DOSELILA U MURTER!

Magazin Murtela Murter - Kornati Općina Murter - Kornati Scena

U Murteru je blagdanski užurbano, za tjedan dana slavi se Božić, a vanjskog blagdanskog dekora najmlađima, ali i odraslima koji se raduju blagdanima radosti, nikad dovoljno. Ove godine, u kojoj je i omraženi Krampus poražen od Korone koja se razmahala toliko da na nju ne djeluju niti „anti Krampus“ šibe, Murter se odlučio boriti na najjače- samo pozitiva i što više prigodnog ugođaja i to na ekološki način.


Protekla dva dana, u prostoru skladišta komunalnog poduzeća „Murtela“, sklapali su se Snjegovići od drveta, prema idejnoj zamisli mještanke Nine Petek Turčinov, koja je koji tjedan prije i sama napravila slične art instalacije za svoj dom, Miro Novković iz PZ Murter prihvatio se “muškog” posla motornom pilom. Naime, nakon nedavne akcije čišćenja terena na vrhu brda Raduč, ostalo je nešto drvene građe koju je valjalo reciklirati- debla dva bora koja su bila pred propadanjem i odsječena, pa ga se iskoristilo za  nešto prigodan dekor. Ovog puta, deblo je izrezano na „fete“ u tri veličine, od kojih su formirani tijelo i glava Snjegovića. Uz malo eko boje postali su bijeli, a uz pomoć vještih ruku administrativne tajnice Mare Kovačev, Snjegovići su dobili šal, kapu, „botune“ i naravno, velike mrve za nos.

Nakon što su ih djelatnici „Murtele“ ukrcali na ručni viljuškar, Snjegovići su krenuli na svoje putovanje prema zimskoj destinaciji- „đardinima“ na rivi uz cestu.
Čim su doputovali do općinskog dječjeg igrališta na rivi, Snjegović karavanu zaustavila je dječja inspekcija, koja se nije dala od te neobične Snjegović obitelji. Uz obećanje, da će ih moći svaki dan gledati i proučavati na rivi, karavana je nastavila put do okolnih zelenih otoka, na svoje stajaće pozicije.

Nakon što je posljednji Snjegović zauzeo svoje počasno mjesto u travnjaku tik uz boćalište, naišao je „mali šef“ Jakov (u pratnji majke i sestrice), kao najstroža kontrola kvalitete izrade Snjegovića u Murteru. Imao on certifikat Djeda Božićnjaka ili ne, ali kvalitetno i profesionalno je protresao Snjegović metlu, pokušao pomicati „botune“, provjerio da li su kapa i šal dobro navučeni. To zapravo ne čudi, jer ovaj mališan je još u pelenama pužući po gajetama pokazao da je budući Kurnatar , da jako voli more i poznaje vjetrove- zbog kojih je i provjerio čvrstoću Snjegovića, pojasnio nam je.
Nakon što je obavio kontrolu, prepustio je razgledavanje Snjegovića načelniku Toniju Turčinovu, koji je morao stajati zajedno s djelatnicima „Murtele“ mirno i u tišini po strani dok je mali inspektor Jakov obavljao uvid. Što je bilo u njegovom obilasku drugih Snjegovića, nije poznato, no vjerujemo da su svi dobili čistu peticu.

Za to vrijeme paralelno, u dječjem vrtiću „Pčelica“ užurbano se izrađivala ogromna količina božićnog nakita za dva drvca koja će biti u Starom selu. Teta Jelena poslala je i nekoliko radnih fotografija mališana koji su u velikom umjetničkom poslu, jer oba bora kite se u petak ujutro. I ništa manje važno, naša mještanka, Sandra Bašić, donijela je u vrtić kartonsku kutiju prepunjenu dehidriranim kriškama naranči i limuna iz svog vrta- radi se o svima poznatom tradicionalnom nakitu iz vremena naših starih, koji se kombinirao u aranžmanima sa šiškama bora, grančicama ružmarina i lovora.