OBILJEŽENA TUŽNA 14. OBLJETNICA TRAGEDIJE NA KORNATIMA. DVD VODICE: ‘I DAN DANAS VAS ČEKAMO U ĐARDINU, NA PARAPETU, U NAŠEMU SELU..’

Razno

Obilježena je tužna 14. obljetnica tragedije na otoku Kornat u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a u ime Šibensko-kninske županije vijenac je položio župan Marko Jelić te predstavnici Grada Šibenika, Grada Vodica, Općine Tisno, Općine Murter-Kornati i Nacionalnog parka Kornati. 

U tragičnom događaju prije 14 godina svoje živote zauvijek su izgubili Dino Klarić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. Njih šestorica su poginuli odmah, dok su ostali teško opečeni  podlegli ozljedama u bolnicama u Zadru, Splitu i Zagrebu, jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog.

Nakon dugotrajnog suđenja, prema zaljučku stručne skupine, uzrok tragedije je eruptivni požar, no takvo neodređeno objašnjenje za ovu tragediju obiteljima stradalih nije prihvatljivo pa i dan danas traže čvrste dokaze i činjenice o okolnostima pod kojima su stradali njihovi voljeni.

Danas će se u svim vatrogasnim postrojbama prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u 15.25 sati upaliti sirene. Uz upaljene sirene, vatrogasci će se prisjetiti preminulih kolega čitanjem njihovih imena i paljenjem svijeća, a piloti 855. protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odat će počast preletom dva Canadaira CL-415 iznad Šibenika, Vodica i Tisnog.

Tragediju koja je mnoge ostavila bez riječi vatrogasci iz DVD- a Vodice obilježili su iskrenom i emotivnom objavom na Facebooku  kolegama koji su napustili svoje domove, svoje familije i prijatelje odlazeći raditi ono što je bio njihov životni poziv.