OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE: ‘UZ ŽELJU DA SE OVAKVE STRAHOTE NIKADA NE PONOVE, NEKA IM JE VJEČNA HVALA I SLAVA’

Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Dan antifašističke borbe  obilježen je danas, 22. lipnja polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u Spomen parku na Velikoj vodi.

 U čast poginulim murterskim borcima Narodno oslobodilačke borbe vijenac je položila Općinska vijećnica Ivana Šimat, svijeću zapalila predstavnica Općine Murter-Kornati Mare Kovačev, a okupljeni su se ovom prilikom minutom šutnje prisjetili svih onih koji su izgubili svoje živote tijekom borbe protiv fašističkog režima.

Drage sumještanke i sumještani, drago mi je da vas mogu pozdraviti u ime naše Općine. Danas smo se ovdje okupili da odamo počast žrtvama horora koji se na ovim prostorima događao u vijeme Drugog svjetskog rata. Sigurna sam da smo svi slušali od svojih starijih o zarobljeništvu na Molatu, o izbjeglištvu u El Shattu, o gladi i umiranju.. Uz želju i nadu da se ovakve strahote nikad više ne ponove, neka im je vječna Slava i Hvala – rekla je Ivana Šimat.

Podsjetimo, tijekom Narodno oslobodilačke borbe, iz Murtera je poginulo 94 boraca,  a 40 pripadnika bili su žrtve fašističkog terora. U njihovu  čast su mještani podigli prvu spomen ploču 1966. godine, a drugu s potpunim popisom žrtava 1981. godine.