OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE U MURTERU: ‘NEKA SJEĆANJE I POŠTOVANJE OSTANE ZAUVIJEK U NAMA’

Magazin Murter - Kornati Nekategorizirano Općina Murter - Kornati

Danas, 22 lipnja, obilježavamo Dan antifašističke borbe, a tom su prilikom predstavnici Općinskog vijeća Općine Murter-Kornati položili vijence i zapalili svijeće u Spomen parku na Velikoj vodi.

Vijenac  za poginule borce Narodno oslobodilačke borbe položio je predsjednik Općinskog vijeća Krešimir Mudronja, a svijeću vijećnica Sandra Bašić. Tihom molitvom okupljeni su se prisjetili svih onih koji su izgubili svoje živote tijekom borbe protiv fašističkog režima.

– Drage mještanke i dragi mještani drago mi je da vas mogu danas pozdraviti ovdje u ime naše Općine u izrazu poštovanja prema našim pradjedovima, djedovima, očevima i drugim žrtvama horora koji se desio i na ovim prostorima, a čijom smo zaslugom konzumirali slobodu i život. Vjerujem da je u svima nama utkano duboko poštovanje prema njima. Naime, rastući i živeći u Murteru svi smo mi mogli svjedočiti mnogim generacijama naših mještana koji ovdje zastaju, provode neko vrijeme ispred spomen ploče prebirući po imenima. Neka to sjećanje i poštovanje ostane zauvijek i neka im je vječna hvala i slava – kazao je ovom prilikom Krešimir Mudronja.

Na ceremoniji su sudjelovali predstavnici Općine, vijećnica Ivana Šimat, vijećnik Marko Ježina i brojni Murterini,  a posebno veseli što smo i ove godine Dan Antifašističke borbe obilježili  u društvu najstarijeg murterskog partizana, 95-godišnjeg Slavka Rameše, koji je u rat otišao sa 17. godina.

Inače, tijekom Narodno oslobodilačke borbe, iz Murtera je poginulo 94 boraca,  a 40 pripadnika bili su žrtve fašističkog terora. U njihovu  čast su mještani podigli prvu spomen ploču 1966. godine, a drugu s potpunim popisom žrtava 1981. godine.