NASTUP KLAPE “BUNARI” NA RIVI RIBARSKE ULICE

Aktivnosti 365 Magazin Murter - Kornati Murtersko lito Scena Turizam

Večeras je na rivi Ribarske ulice u Murteru, pred smjenom bakrenog zalaska sunca i naviranja stidljive Lune, održan koncert jedne od najeminentnijih klapa Hrvatske, klape Bunari iz Vodica.

Uvijek rado ugošćenim Bunarima, Murter je odavno postao “drugi dom”- tu su miljenici domaće publike, ali i svih posjetitelja mjesta, jer svojim fascinantnim vokalima svakako prezentiraju najbolje od dalmatinske tradicionalne klapske pjesme. Višegodišnja suradnja sa svestranim murterskim umjetnikom, glazbenikom, glumcem, maestrom te odnedavno umjetničkim direktorom Dramskih amatera Murtera,Vedrankom Šikićem Balarom, ojačala je ionako neraskidivu emociju od pjesme i prijateljstva, nudeći publici potpun doživljaj klapskog pjevanja kojeg vodi čista emocija.

Klapa Bunari, nastala je unutar družbe Vodiških Žudija. Služba Žudija, mladića odjevenih u uniforme rimskih vojnika koji u Svetom Trodnevlju čuvaju Kristov grob. uz vjerni prikaz križnog puta te padanja na Veliku Subotu sudjeluju u prikazu muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista je duboko ukorijenjena u župi Vodice, a vjerojatno traje već jedno stoljeće.

Sama klapa, ime je dobila bunarima po kojima su Vodice u svojoj povijesti nadaleko bile poznate, od kojih su do danas sačuvana dva bunara u centru.

Njihov klapski CV je poprilično impresivan. Deseterostruki su finalisti Omiškog festivala (2017.osvaja Srebrni štit-2.nagradu žirija, 2016.osvaja Srebrnog leuta-2.nagradu publike, 2015.osvaja Zlatnog leuta-1.nagradu publike i brončani štit-3.nagradu žirija), 2012.pobjeda u Superfinalu, 2010.osvaja Srebrnog leuta-2.nagradu publike), nositelji su nagrada s Omiških Večeri Popularnih (2007. i 2008.prva nagrada publike) i Novih skladbi (2008.treća nagrada žirija), pobjednici 1.Festivala božićne klapske pisme u Zadru (2017.) i 14.Međunarodnog festivala klapa u Perastu 2015. (Crna Gora), trostruki pobjednici i osvajači Grand Prixa i zlatne plakete klapskog festivala Školjka u Pakoštanima (festival najboljih klapa sa zadarskog i šibenskog područja), četverostruki pobjednici Skradinskog susreta klapa, a «završili» su i na poštanskoj marki…!

Nastupali su Bunari i na Šibenskoj šansoni, Splitskom festivalu, Kaštelanskom festivalu, A kapela festivalu u Dubrovniku, Bašćinskim glasima, te u Lisinskom, Ciboni, Poljudu… kao i na mnogobrojnim klapskim smotrama i raznim manifestacijama.