“NAŠA SLIKOVNICA”- OSLIKANA I UŠARA “ANTICA” S KORNATSKIH PAŠNJAKA

Kultura Magazin Murter - Kornati

Danas vam predstavljamo neke od završnih likovnih radova, koji će biti ilustracije u “Našoj slikovnici”- još tri naredna zadatka dijele nas od druge faze izrade slikovnice, one u kojoj će se konceptom i vizualima baviti struka, te u konačnici i tiskara.
No, još malo strpljenja!
Junak priče, galeb Marko, u ovom je tekstualnom zadatku konačno prelijetao nad svojim voljenim Kornatima, a umjesto da je sreo murtersku djecu iz vrtića ili škole, naišao je na jednu posebnu mamu i njene mališane. Radi se o sovi ušari Antici i njenim kćerima Lini, Šimici i Dolores, koje su nespretno učile prve letačke pokrete.

Sova ušara, koju su murterski mališani oslikali, je pogađate, još jedna od ptica koja se nalazi na listi ugroženih gnjezdarica. Na području Hrvatske brojnija je u priobalju i na otocima, a na Kornatskim otocima pretpostavlja se da ima između pet do sedam parova ove atraktivne ptice, koja je najveća europska sova.
Ima upečatljive narančaste oči, a na glavi su joj istaknuti pernati čuperci nalik ušima po čemu je i dobila ime ušara. Visoka je oko 70 cm, s rasponom krila joj je od 160-190 cm. Ima jako razvijen vid i sluh te sposobnost, zbog građe leđnih i repnih pera, da leti nečujno!
Živi na kamenjarskim pašnjacima,a gnijezdi se na stijenama, u spiljama ili na samom tlu podno krošnji. Ušara ne pravi klasično gnijezdo, već odlaže 2-4 jaja na tlo, a njeni mališani nakon pola godine postaju samostalni.