NAJAVA: ZA VIKEND DANI RIMSKOG COLENTUMA U MURTERU

Aktivnosti 365 Kultura Murter - Kornati Scena TZO Murter Kornati

Tijekom vikenda, točnije u petak i subotu (21. i 22. kolovoza), opet će oživjeti najstariji dio Murtera, arheološka plaža Colentum. Prema višegodišnjoj tradiciji, manifestacija “Dani Rimskog Colentuma” na kratko će sve posjetitelje uvesti u magiju povijesnih dana, rimskih imperatora koji su na ovom području ostavili snažan trag, vidljiv i dan danas- kako u građevinama, tako i u pronalascima koje svako malo arheolozi pronalaze tijekom svojih istraživačkih pohoda.

Prvi dan aktivnosti , petak, 21.8., od 18:30 sati , bit će u znaku dinamične radionice “Cluentum”, u organizaciji TZO Murter Kornati i udruge Argonauta. Igra Cluentum se igra na otvorenom, namijenjena je obiteljima, grupama prijatelja i poznanika od 9 – 99 godina starosti, a cilj joj je otkriti gdje, kako i tko je ukrao blago. Uz Cluentum će biti organizirane i aktivnosti izrade lovorovih vijenaca i igre starih Rimljana koje će nam otkriti na koji su način slobodno vrijeme provodili stari Rimljani.

U subotu, 22.8, već od 19:00 h posjetitelje će dočekati raskošni Antički sajam, koji će biti na raspolaganju posjetiteljima sve do završetka programa manifestacije, oko 23 sata.
U 21 sat, na redu je izvrstan kazališni komad, koji će prenijeti novosti iz Rimskog carstva, a sve pod nazivom predstave „Vae Nobis“. Radi se o još jednom humorističnom prikazu života Rimljana, gdje će publika „naučiti“ kako su se žene tog doba služile ljekovitim i ubojitim travama, kako bi zadržale naklonost ljubavnika ili se jednostavno riješile „lošeg supruga“. Autor ovog kazališnog djela je dramski pisac i redatelj te član Hrvatskog društva dramskih umjetnosti Sergej Mioč, a izvodi ga kazalište „Virko“ iz Šibenika.

Od 22 sata, na redu je koncert dvaju iznimnih šibenskih glazbenica, mezzosopranistice Nere Gojanović i pijanistice Gordana Pavić.