NAJAVA: IZLOŽBA “KOD MOJE BABE” U DELINOVOJ

Korisne Informacije Kultura Magazin Murter - Kornati NP Kornati Scena

Nismo se istinski ni nauživali u izložbi „Kurnatska ovca“ u Kantimirovoj, a već ovog četvrtka, pod generalnim pokroviteljstvom JU NP Kornati na redu je nova izložba fotografija u Delinovoj ulici s prikazom običaja i radnji “KOD MOJE BABE”,  koja ima poveznicu na istoimeni ljetni event, koji nažalost zbog novonastalih epidemioloških nepogodnosti nije bilo moguće realizirati. Otvorenje izložbe će se objediniti s promocijom Murterskog godišnjaka, „Murter 1981.- 1950.“, br.16 i 17.

Autor fotografija je fotograf Mile Rameša, iza kojeg je već mnogo izložbi, a sve su vezane za tradiciju Murtera. Dovoljno je da nabrojimo samo neke poput izložbe „Judi ,brodi i Kurnati“ , „“Bažokić“ ili „Kurnati sjećanje na zaborav“, koje su vrijedna zbirna riznica kadrova, koje će biti u buduće izlagane u Hrvatskoj i inozemstvu.

Autor Rameša u predahu na starinskoj koćeti
Autor Rameša u nesvakidašnjem “muškom” poslu

Kako je došlo do suradnje s Babama, povjerio nam je sam autor Rameša:

„Njihov gastro- tradicijski  performans na Velikoj rivi za mene je vrhunsko ostvarenje, stoga im nastojim uvijek i  fizički i objektivom pripomoći, a kako su mi  supruga i njene dvije sestre aktivane članice Bakarica- koje su pokrenule „Kod moje babe“, podrazumijevalo se da „nemam izbora“. Šalim se, rado im pomognem, veliki je to projekt i zahtjevan, jer doslovno cijelu Veliku rivu netom prije manifestacije Latinsko idro pretvore u interijere iz nekadašnjih vremena- donosi se namještaj, kućanski predmeti, posuđe, kuha se, posjetitelja je toliko da bi im kao domaćima pozavidjeli i najpoznatiji chefovi i batleri. Zahvaljujući njima naučio sam ponešto i o pranju „mudanta“ starinskom lušijom na dasci, a moram priznati da dobijem i „preko veze“ pjat spuža, topli pecipal i minutu počinka na staroj koćeti“- našalio je autor Rameša, jer ipak u pitanju je dan „Baba“.

Glavni krivci za izvrsne kadrove autora Rameše su upravo “Babe” – Bakarice:

„Bakarice su skupina od trinaest žena iz Murtera, koja se prije 35. godina oformila za povorku maškara. Kroz desetljeća druženja naučile su doprinositi zajednici, kao slobodne pojedinke i kao Bakarice, a paralelno podržavati tradiciju i kulturnu baštinu. S ciljem brendiranja statusa žene – babe nastao je projekt “Kod moje babe”. Ideja je bila staviti u prvi plan život baba, koje su oduvijek igrale tihu i veliku ulogu, držeći “tri kantuna od kuće” na svojim plećima, a gdjekad i onaj najteži, četvrti. Ideja za projekt “Kod moje babe” došla je slijedom tema o didovima.  Sva uprizorenja tradicijskog načina života vezana su za muškarce, dok se život babe nitko nije sjetio izvući iz ropotarnice povijesti. Muškarci su veslali, tukli mirtu, potezali migavice, jedrili, a nigdje nema evidencije da su uz njih bile žene, koje su uvijek ravnopravno sudjelovale u svim tim poslovima. Jedina realna razlika je bila da su dide stalno bili u skupinama, od rada do druženja, dok su babe jedino zajedno odlazile u crkvu“– ispričala nam je jedna od njih, Nevica Mudronja.

Ovakvi vizualni performansi, u ovom obimu i na širem području kao rijetka pojava, hvale su vrijedan potez uprave NP Kornati, koji je generalni pokrovitelj projekata, uz sponzore Općinu i TZO Murter Kornati, u kojima se osim kulturne i prirodne baštine Kornata, promoviraju i  tradicijske vrijednosti mjesta Murter.

U cijeloj ovoj priči, primjetan je senzibilitet ravnatelja JU NP Kornati, Šime Ježine, prema njegovanju tradicijskog, kako u Murteru, tako i na Kornatima, kroz iniciranje ili aktivno sudjelovanje u umjetničkim projektima, poput izrade i organiziranja izložbi do izdavanja publikacija i gostovanja diljem države.

O svemu tome na kratko smo porazgovarali s ravnateljem Ježinom:

„Kantimirova se prvi put, kao lokacija za izložbeni postav dogodila 2018.- te godine,  u što sam bio uključen u ulozi suorganizatora kao tadašnji direktor TZO Murter-Kornati. Kako sam za vrijeme obnašanja te dužnosti bio kompletno involviran u promociju mjesta, koja je obuhvaćala velikim dijelom i njegovanje tradicijskog i predstavljanje lokalnih vrijednosti  Murtera diljem države i inozemstva, nekako mi je bilo logično da dolaskom na novo radno mjesto nastavim podržavati ispred JU NP Kornati ovakve hvale vrijedne projekte koje pokreće naša „kulturna četa“- veliki broj mještana koji zapravo volonterski iz čiste ljubavi, samoinicijativno  i uz ogroman rad i entuzijazam nastoje da se ne zaboravi sve ono što je od pamtivijeka pratilo život Murterina.

Murter ima more prekrasnih tradicionalnih uličica, svjedoči o tome  „otkrivena“ Kantimirova,  Ribarska iliDelinova, te mnoge druge koje tek čekaju svoj trenutak. Mislimo ih sve okititi kao stalni izložbeni postav, nešto poput improviziranog muzeja na otvorenom. Jako mi je žao što zbog Covid-19 epidemije nismo uspjeli prije sezone urediti par ulica u Starom selu, koje je  kulturni dragulj, jer je cijelim svojim položajem i graditeljskimkonceptom  kulturna jezgra, no to svakako ostaje kao aktualan projekt za iduću godinu.

Važno je napomenuti da će fotografije svih dosadašnjih izložbi biti korištene u nekim drugim izložbenim prostorima, planirali smo imati putujuće izložbe, postav u zagrebačkim Klovićevim dvorima, Osijeku, Vruljama, Briselu, ali u svemu smo trenutno opstruirani neizvjesnom epidemiološkom situacijom.

Vjerojatno da i sam nisam osobno gorljivo kao Murterin zainteresiran materijom, prošlošću i običajima, ne bih sva ova nastojanja naših mještana inicijatora toliko emotivno proživljavao. Primjerice, svi ti kadrovi, kao i knjige tipa „Sjećanje na zaborav“, „Knjiga o Kornatima“ te neka buduće monografije-  materijali  su koju bi svaki dom trebao imati, jer  mišljenja sam da su jedan idealan sažetak svega  što je bilo prije nas i što jest, a opet vrijedno naslijeđe novim naraštajima. Ne prenesemo li na njih tu emociju, žar i prkos, nestat će i tradicije”– poručio je Ježina u svom osvrtu.

Stoga, ne propustite otvorenje izložbe, u četvrtak 24.rujna od 19 h u Delinovoj ulici, uz koju će se paralelno odvijati i promocija novog izdanja Murterskog godišnjaka. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, događaj se odgađa za naredni dan, poručili su organizatori.