NAGRADA ‘MATRIKULA ČUVARA HRVATSKE MARITIME BAŠTINE ‘ŽELJKO JERAT” DODIJELJENA VLADIMIRU SKRAČIĆU

Magazin Murter - Kornati

Nagrada za zasluge u razvoju, afirmaciji i promicanju danas, već značajnog duž jadranskog pokreta plovidbe,  tradicijskog drvenog broda i očuvanju maritimne baštine uopće dodijeljena je prvi put na završnici manifestacije Latinsko idro u nedjelju, 2. listopada.

Dobitnik prve nagrade imenom Matrikula čuvara hrvatske maritimne baštine ‘Željko Jerat’ pripala je dr. Vladimiru Skračiću, idejnom začetniku regata na latinsko idro prije 24 godine čiju je ideju proveo upravo Željko Jerat uz pomoć Bratovštine svetog Nikole iz Murtera. Nagradu mu je sinoć na svečanom zatvaranju manifestacije uručila Željkova kćerka Ana Šoić.

Slobodno se može reći da su od tada do danas Vladimir Skračić i Željko Jerat bili i ostali temeljni kamen regate koja je počela sa sedam brodova, od čega samo tri potpuno opremljena, a narasla do preko sedamdeset. No, ne samo regate, nego i cijelog jednog iznimno vrijednog pokreta zaštite i okupljanja svih  kojima su na srcu baštinske vrijednosti i to na nacionalnoj razini – kazali su iz udruge Latinsko idro.

Inače, nominirani za Matrikulu čuvara hrvatske maritimne baštine u ovoj prvoj godini bili su još i prof. Velimir Salamon, prof. Joško Božanić, meštar kalafat Ante Fržop i novinarka Jordanka Grubač, a u Povjerenstvu za dodijelu nagrade radili su predsjednik Udruge Latinsko idro Jakov Lovrić, zatim Nikola Bašić, Luka Mudronja, Miro Cvitković, Hrvoje Gunjača, Branko Kirigin i Robert Mohović.