NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI ARGONAUTINE ‘PLAVE EKO PATROLE’ PREZENTIRANE AKTIVNOSTI I REZULTATI PROJEKTA

Nekategorizirano Općina Murter - Kornati Razno

Završnom konferencijom projekta ‘Plava eko patrola’, koja se održala prošle srijede u Osnovnoj školi Murterski škoji, prezentirane su aktivnosti projekta od samog početka, istaknuti su glavni rezultati, zajednički je oslikana Frendovska klupa koja će služiti kao stalni podsjetnik na projekt i važnost njegove održivosti te je, kroz petominutni film, prikazan presjek aktivnosti. Nositelj projekta je Udruga Argonauta, a partneri Općina Murter-Kornati, Osnovna škola ‘Murterski škoji’ i LAG More 249.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici djece-patrolaša iz sedam osnovnih škola koje su bile uključene u provedbu projekta  – OŠ Brodarica, OŠ Murterski škoji-Murter, OŠ Pirovac, OŠ Primošten, OŠ Rogoznica, OŠ Vjekoslav Kaleb-Tisno i OŠ Vodice, lokalni koordinatori koji su vodili djecu-patrolaše kroz edukativne radionice, ravnatelji uključenih škola, predstavnici roditelja i volontera na projektu te predstavnici Općine Murter –Kornati i LAG-a More.

Kroz ovaj projekt u Murteru je uređen Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko – kninske županije koji je otvoren sredinom lipnja. Kao partner na projektu, Općina Murter-Kornati ustupila je prostor na prvom katu ambulante, a edukacijski centar, osim udruzi Argonauta, koristit će i druge lokalne udruge kao co-working prostor, što će pomoći u stvaranju međusobne suradnje za bolju provedbu budućih inicijativa održivog razvoja i projekta ‘Plava Eko-patrola’

Općina Murter-Kornati nema puno svojih prostora, ali one koje imamo pokušavamo staviti u funkciju zajednice. Jedan od tih prostora, veličine oko 80 kvadrata, bio je na prvom katu zgrade ambulante te smo ga sa zadovoljstvom dali na korištenje udruzi Argonauta. To je zapravo treći prostor Edukacijskog centra, prvi je bio u prostorijama Sokolane u starom selu gdje je sada Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca, zatim se Argonauta uselila u općinsku zgradu, a ovim projektom dobila je prikladan i moderno opremljen prostor za rad. Kada vidimo rezultate zadovoljni smo što takvi prostori mogu pridonijeti razvoju zajednice i to ne samo u Murteru već i u regiji. Ovo je samo jedan projekt koji Općina Murter-Kornati provodi u partnerstvu s udrugom Argonauta, a kao što znate u tijeku je i još jedan zajednički projekt – Društveni centar Jedro te je u tijeku i uređenje i adaptacija 150 kvadrata u zgradi Općine. Vjerujemo da ćemo tako korak po korak stavljati i druge općinske prostore u funkciju udrugama i mještanima, a ovo pokazuje da smo na dobrom putu – kazao je Luka Ježina, viši savjetnik za razvoj i EU fondove Općine Murter-Kornati.

Glavni ‘output’ projekta je priručnik Plave Eko-patrole, namijenjen svima koji su zainteresirani za održivi razvoj i neformalne metode učenja te svima koji žele oformiti grupu djece-patrolaša i provoditi aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici, a 500 tiskanih primjera poslano je na adrese osnovnih škola, ekoloških organizacija i lokalnih samouprava na priobalju i otocima.

Priručnik detaljno opisuje 8 modula  -Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba ‘Život jadranskih dubina’ koji neformalnim metodama kroz različite teme proučavaju koncept održivosti i daju primjere za djelovanje po principima održivog razvoja, a naglasak je na djeci kao glavnih inicijatora promjena.

Suradnja s udrugom Argonauta od početka je u našoj školi dinamična na raznoraznim projektima, a ono što bi istaknula kao učitelj nastavnik je da su nam ovakve međupredmetne teme problem, a ovo je ustvari jedna vrsta takve teme koje možemo implementirati u nastavu. Jedna od domena održivog razvoja je dobrobit povezanosti, a kroz ovaj projekt je umreženo sedam škola s područja naše županije, a na taj način i razvijanje kritičkog mišljenja. Ta djeca su subotama nešto radila, oni su nešto stvarali. Ja mogu reći za našu školu da sam ja vidjevši ovaj projekt, povezala našu školu s jednom u Italiji, te da smo, s još nekoliko europskih zemalja,  dobili Erasmus projekt ‘Sea rhapsody in Europe’ koji spaja mjesta i gradove koji se nalaze na moru koje ih povezuje, ne samo u ekološkom smislu već i u društvenom i tradicijskom smislu– rekla je Ivana Finka, ravnateljica OŠ Murterski škoji.

Edukativne radionice, koje su se provodile u sedam škola na području naše županije, putem neformalnih metoda učenja obogatile su sudionike mnoštvom novih saznanja, dobrim temeljima za stvaranje održive budućnosti te predivnim uspomenama, a u projektu je sudjelovalo čak 160 djece – patrolaša.

– Metaforički rečeno, zasađeno je preko 160 zrna sjemena koja rastu malo po malo i tko zna koliko će velika šuma malih ekologa izrasti u budućnosti – kazala je voditeljica projekta, Ivana Marin iz udruge Argonauta.

Inače, projekt ‘Plava eko-patrola’  započeo je 1. lipnja 2019., a završava 31. ožujka 2021., sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od milijun i 152 tisuće kuna, dok njegova ukupna vrijednost iznosi milijun i 280 tisuća kuna.