MURTERINI, POSJEDUJETE STARINU? DONIRAJTE JE DA KRASI NOVU ŠETNICU

Kultura Kultura i povijest

Donirajte stare bačve, ribarske mreže i druge autohtone predmete kao najljepši tradicionalni ukras nove šetnice uz staru rivu

Radovi na spajanju šetnice od Trga Rudina do Plaže luke se privode kraju, a iz Općine pozivaju mještane na donaciju starih uporabnih predmeta poput bačvi, sturića, ribarskih mreža, kamenica i drugih, autohtonih tradicijskih predmeta.

– Drage Murterke i Murterini, namjera nam je šetnicu uz rive na potezu od Trga Rudina do plaže Luke urediti na način da postavljanjem starih predmeta što više postignemo tradicionalni, autentični, dalmatinski ugođaj. Ukoliko ste voljni donirati takve predmete, molimo Vas da nam se javite u inbox ili nazovete na broj mobitela: 098 929 7973. Hvala! – poručili su iz Općine.

Spajanje Ribarske ulice u centru Murtera do gradske plaže Luke završeno je krajem lipnja prošle godine, a u tijeku je izgradnja ‘Pasarele’ čiji je završetak planiran do kraja svibnja. Njome će Murter biti bogatiji za šetnicu na povijesno-tradicijskoj rivi s mulićima i starim magazinima koji su izgrađeni u vrijeme murterske ‘kolonizacije’ prekomorskih posjeda – Kornatskog otočja te maslinika Modrave.

Također, s ciljem oživljavanja stare murterske rive u planu je izgradnja poučne tematske šetnice neposredno uz glavni trg Rudina. Poučne table na stazi će posjetitelje, ali i mještane, upoznati s bogatom pomorskom baštinom Murtera, a na obali će se postaviti i prstenovi za privez tradicionalnih drvenih brodova s latinskim jedrima kao okosnica budućeg muzeja na otvorenom.