MURTER-KORNATI: OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

Korisne Informacije Magazin Murter - Kornati Općina Murter - Kornati TZO Murter Kornati

U Murteru se ovog tjedna(petak, 22.svibnja), obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

U organizaciji TZO Murter- Kornati i Općine Murter Kornati, sprovesti će se akcija čišćenja podmorja, na području od centra Murtera do plaže Luka. U akciji će sudjelovati volonteri ronioci tvrtke “Najada diving”, Powerlifting klub “Šibenik” te mnogi lokalni ronioci s položenim certifikatima. Ovom prigodom, TZO je izradio i “Eko vodič”, brošuru koju ćete moći preuzeti u PDF format na službenim web stranica ili na recepciji. Brošura je na hrvatskom i engleskom jeziku, a bit će otisnuta na recikliranom papiru.

 

U svrhu buđenja ekološkog osvještenja i načina promišljanja, Murter je iznimno orijentiran na očuvanje prirodne baštine, koja se ne provodi samo tijekom ovakvih prigodnih dana, već i kroz cijelu godinu, u svim javnim aktivnostima, a da se pri tom djeluje paralelno i edukacijom prema stanovnicima mjesta i gostima na odgovorno ponašanje u korištenju prirodnih resursa. 

Poznato je kako je zbog utjecaja ljudskog faktora, biološka raznolikost zadnjih desetljeća drastično pogoršana. Brzina izumiranja vrsta veća je nego ikad, a takvo stanje rezultat je prekomjernog uništavanja prirodnih dobara, gubitak i fragmentacija staništa, poljoprivredne djelatnosti, onečišćenje okoliša, globalne klimatske promjene i dr. 
Ujedinjeni narodi 22. svibnja proglasili su Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International day for biological diversity) u cilju povećanja shvaćanja i svijesti o biološkoj raznolikosti. Ovaj globalno prihvaćen dokument jedan je od najvažnijih međunarodnih sporazuma i pravnih mehanizama za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti koji obvezuje čovječanstvo. Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.