MURTER JE SPREMAN ZA TURISTIČKU SEZONU!

Aktivnosti 365 Kulturna događanja Murtersko lito Općina Murter - Kornati Turizam TZO Murter Kornati

Od izlaska iz karantene do danas, mjesto Murter u kojem je većina  poslovanja orjentirana prema turizmu, nastavilo je normalno sa životom te se ciljano i strateški prihvatio slaganja svih karika lanca, kako bi do početka sezone nastupili na ovogodišnjem skromnom tržištu kao sinonim za sigurnu Covid-19 destinaciju domaćim i inozemnim gostima- u skladu sa svim mjerama i preporukama HZJZ.

 

Područje ove općine, koja nosi titulu najrazvedenije općine u cijelom Sredozemlju, atraktivna je destinacija zaljubljenicima u prirodnu baštinu, rekreativcima i gostima koji tu iznova traže kvalitetan život na granici s potpunim hedonizmom, a upravo je eksploatacija prirodnih bogatstva resurs kojima Murter stremi ka brendiranju svojih turističkih ponuda kroz aktivan turizam, zdrav život i ekologiju.
Dinamika, adrenalin, opuštanje, raskoš prvoklasne lokalne gastronomije, poljoprivredni proizvodi lokalnih OPG-ova, zdravstveni turizam, nautički turizam, robinzonski turizam, zabavni programi, edukativno- povijesni izletnički sadržaji i na koncu, udobni smještajni kapaciteti po volji svakog pojedinačnog gosta- samo su dio ponude kojom desetljećima osvajaju simpatije novih gostiju i pozitivne povratne reakcije prezadovoljnih gostiju. 

Želja je mnogo, kako onih od lokalnih stanovnika kojima sezona znači egzistenciju, do javnih uprava i nadasve gostiju koji su planirali svoje ljetovanje ove godine, saznati što mogu očekivati od murterske ponude. 

O tome kako se Murter priprema za nadolazeću sezonu, o kojoj se priča na glas, ali s puno strepnje u cijeloj državi, pitali smo direktoricu TZO Murter Kornati, Mateju Bašić, koja poput svojih kolega, nije mogla niti sanjati da će je u poslu dočekati ovakva nesvakidašnja sezona:

“ Od kad smo izašli iz karantene, u uredu dnevno primamo jako mnogo poziva i mailova, uglavnom od gostiju koji su mjesecima prije isplanirali odmor, rezervirali smještaje i ne žele ih otkazati, a potom redovno prate mjere koje donosi HZJZ, pa se raspituju o “ljetovanju u Murteru” iz prve ruke. Raznih pitanja je pregršt, kako među gostima, tako i među nama djelatnicima, no što se tiče konkretnijih radnji, za sad smo veoma ovisni o uvjetima novonastale situacije i propisanih epidemioloških mjera, stoga je sve usmjereno u skladu s tim naputcima. Nadamo se i priželjkujemo da bi mogli dostići do max. 40% prijašnjih sezona, jer u lipnju imamo najavu dolaska većeg broja gostiju iz Slovenije, booking za srpanj, kolovoz i rujan nije otkazan. Od konkretnih koraka na kojima se radilo u TZO, mnogi su opstruirani dolaskom virusne infekcije na globalnoj razini. Pripremljena međunarodna kampanja i potpisivanje ugovora s marketinškim agencijama u četiri države za sad realizacijom nažalost nije moguća, pa je sve u stagnaciji i prolongirano za period kolovoza ili rujna, ovisno o razvoju situacije oko Covid 19. Pri kraju smo izrade dizajna za višejezične edukativne letke koji će sadržavati korisne upute za domaće i strane goste. Bit će podijeljeni poslovnim subjektima, moći će se preuzeti na našoj recepciji, a na službenoj web stranici će biti postavljen link za izravan isprint letka. U međuvremenu nam je pristiglo dvadeset i pet novih kanti za miješani otpad, koje će biti raspoređene po svim plažama, a iskoristili smo i lokalni brend, “galeba Marka”, lika iz edukativnih slikovnica murterske dr. prirodnih znanosti Martine Markov, kako bi simpatičnim, poučnim porukama, koje će biti u obliku naljepnica istaknute za kantama, još više pridonijeli ekološkoj svijesti naših korisnika plaža”.

Direktorica TZO Murter Kornati, Mateja Bašić

Program raznovrsnih manifestacija, po kojima je Murter nadaleko poznat, jer svake godine uključuje bogat kulturno- zabavni program. Pozornice “pod zvijezdama” na kojima se nude koncerti poznatih estradnih glazbenika, koncerti klasične glazbe, kazališne predstave, performansi, izložbe, obilježavanja tradicijskih običaja, dječje radionice i sportski susreti, sudeći po trenutnim mjerama HZJZ, ove sezone vjerojatno neće iznjedriti velik broj manifestacija.

“ Sve zahtjeva promjene, pa se moramo pokoriti i zbog izvjesne slabije sezone, smanjenih prihoda te specifičnog načina rada u kreiranju javnih okupljanja i programa. Prilagoditi ćemo se umanjenom količinom manifestacija koje su prije planirane i nisu otkazane, a njihova realizacija je moguća jedino u idealnim uvjetima, gdje je epidemiološka slika ta koja upravlja svim planovima za rad. Ukratko, u lipnju se očekuje “Turnir u badmintonu” koji se tu godinama održava. U najavi je i gostovanje prijatelja iz Mađarske, 19. lipnja, koji bi predstavili svoju državu i kulturu velikom izložbom u Ribarskoj ulici s prikladnim koncertom. Od tradicionalnih manifestacija planiramo “Murterski pir”, “Noć Colentuma”, “Latinsko idro”, koncerte poznatih estradnih umjetnika koji bi trebali biti održani za blagdan sv.Roka, na Dan obilježavanja Oluje i kao dio velike fešte na blagdan Male Gospe. Gastro manifestacija-prezentacija gastro brošure “Murterska kuharica”, uz veliki event na kojem kuhaju najeminentniji murterski chefovi, a koja se trebala održati u travnju, prebačena je za rujan. Murter music street, naša “Špica”, trebala bi krenuti 14. srpnja. Zavičajna zbirka otvara svoja vrata početkom srpnja, planiramo i ove godine izletničke povijesno- edukativne ture vlakićem od Colentuma do Starog sela. Djeca će i ove sezone uživati u likovno- kreativnim radionicama, starim i novim sportskim turnirima, te “Crtićmaniji”- projekciji novih animiranih filmova na plaži Luke. Radimo i na unaprjeđenju lokalnih proizvoda, jačanju suradnje s lokalnim OPG-ovima, kako bi gostima ponudili kroz manji sajam ekološko i domaće, promičući lokalne proizvode”– saznajemo od direktorice Bašić.

No, da bi TZO ured mogao djelovati kroz svoje marketinške i organizatorske aktivnosti, Murter je valjalo prirediti za realizaciju planova o sezoni, ali i pružiti ruku pomoći svim onima koji od sezone žive. Sve nabrojano je zaduženje komunalnog društva “Murtela” i Općine Murter Kornati.

Načelnik Općine Murter Kornati, Toni Turčinov

“Odmah po izlasku iz karantene, nastojali smo, uz zadane mjere, u sve vitalno vratiti životne aktivnosti, te omogućiti ljudima da rade. Za prvo tromjesečje ukinuli smo komunalne naknade, “štekati” nisu naplaćeni za predsezonu, a tijekom sezone će cijena biti umanjena za 25%. Sredstvima od umanjenih plaća uložit ćemo u oživljavanje privrede. Svoja poslovanja su aktivirali restorani, kafići, saloni za uljepšavanje, trgovine sa specijaliziranom ponudom, ponovo su krenuli radovi na gradilištima, asfaltiraju se i saniraju oštećene ceste. Detaljno su renovirane sve rive, šetnice, biciklističke staze, a plaže su pripremljene za prve kupače, te žurno krećemo u projekt izrade igrališta za brojne sportske aktivnosti. Osposobljava se morska šetnica od Ribarske prema Lukama te čim nam vremenski uvjeti dozvole postavljamo i atraktivan ‘Virtualni teleporter’. Pokosilo se u posljednjih tri tjedna i jako mnogo zelenih površina, uglavnom privatnih, gdje su sudjelovali djelatnici “Murtele”, Općine i volonteri, a javne površine su osvježene obnovljenom hortikulturom. Mjesto nam je u jednom trenutku nalikovalo na samit građevinskih korporacija, stručnjaka u području hortikulture i grupa volontera- ali isplatilo se, rezultati su izvrsni i nismo nikad bili ovako detaljno spremni za prihvat gostiju”zadovoljan rezultatima naporna rada, zaključio je načelnik Turčinov razgovor o zajedničkim pripremama za sezonu u Murteru.