MASLINICI GRADINE- SPONTANA AKCIJA ČIŠĆENJA “MURTELE” I “OPĆINE”

Aktivnosti 365 Murtela Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Mnoge tvrtke i korporacije ulažu silne novce, kako bi pojačali slogu među svojim djelatnicima, oslobodili ih uredskog stresa i priuštili im rekreaciju. Ma koliko takva “luksuzna terapija” djelovala zanimljiva, najčešće se baš ne dogode značajne promjene povratkom u uredske prostore. Kod nas u Murteru, nisu rijetkost spontane akcije čišćenja, koje su vezane za boravak u prirodi, a kao što je nadaleko poznato, Murter obiluje prirodnom baštinom.

Tako je bilo i tijekom današnjeg jutra. Nakon oskudne noćašnje kiše, kristalna modrina neba i iznimno topao dan, rezultirao je spontanom akcijom košnje trave, rezanja šiblja i granja u maslinicima na području od Gradine, prateći liniju Marine Hramina sve do prvih obiteljskih kuća.
U volonterskoj akciji čišćenja privatnih terena i maslinika, sudjelovali su djelatnici “Murtele” i Općine.
“Raspored snaga” je, kako se i vidi u priloženoj galeriji, bio sljedeći: muški dio se bavio košnjom trimerima za travu, “flaksericama” i motornim kosama, pilao deblje osušene grane, dok su pripadnice ljepšeg spola brinule o sakupljanju granja, grabljanju terena i paljenju kontrolirane vatre, kako bi se spalio sav prikupljeni biljni otpad.

Nakon većeg dijela obavljenog posla, našlo se vremena i za zajedničku užinu u hladovini stare rimske cisterne, poluležeći, baš u izvornoj maniri Rimljana koji su nekad tu bili kao stanovnici Colentuma- ukusni sendviči, salata od svježe ubranih maslačaka i šparoga, voće i voda kao okrjepa, u ambijentu kakav može priuštiti malo koji restoran.

Sudeći po zadovoljstvu svih sudionika, ovakvih akcija u Murteru nikad neće manjkati…!