KURNATSKA „GOLUBICA“ ROKA RAMEŠE

Intervju Magazin Murter - Kornati Sport

Davnih je dana Nobelovac i veliki zaljubljenik u Kornatsko otočje George Bernard Shaw zapisao: „Ako ima volje, ima i načina!“. Ovo je priča o učeniku šestog razreda OŠ Murterski škoji, Roku Rameši, koji je svoje dječačke snove o vlastitom brodu prenio u stvarnost uz pomoć obitelji, a  vodeći se upravo voljom i ljubavlju prema Kurnatima. 

Sve je započelo kao ozbiljnija priča prije nepunih osam godina, jer je Roko Rameša već od malih nogu kao pravi potomak Kurnatara, ribareći s djedom i ploveći Kornatskim arhipelagom, iskazivao želju da nauči vještine koje su potrebne za upravljanje brodom, čudljivim morskim strujama i vjetrovima.
Kad je malo stasao, oko svoje šeste godine, priključio se školi jedrenja u Betini da usvoji početna znanja, a od polaska u osnovnu školu, svako ljeto je marljiv učenik škole jedrenja Malo Latinsko idro, koje organizira istoimena udruga.

Tijekom svih mjeseci u školi jedrenja i sudjelovanja u dvije dječje regate, Rokova ljubav prema suživotu s morem i brodom, pretvorila se u želju da posjeduje mali brod  kojim će zajedno sa svojim društvom jedriti Murtrskim morem i dalje, kad stasa, put Kornata. Svojim entuzijazmom zahvatio je cijelu obitelj, koja mu je odlučila pomoći u ostvarenju njegovih dječačkih snova.
Uslijedila je potraga za adekvatnim, napuštenim brodićem, koji bi se renovirao. Nakon dulje potrage, uz pomoć susjeda Valtera pronađena batana (kaić), dopremljena je u stražnje dvorište Ramešinih, kako bi se prionulo na posao obnavljanja.
Bio je to pravi kolektivni podvig, brodicu su uz Roka po etapama obnavljali susjed Valter, te oba Rokova djeda, Ive i Tome. Naravno, oni fizički zahtjevniji poslovi, poput postavljanja bokobrana, konopa za vesla i krme pripali su iskusnim meštrima, a Roko se prihvatio bojanja unutarnjih pajola.

Ova 4,80 metara duga ljepotica nosi ime „Golubica“ u čast Rokove prabake, koja je cijeli svoj život bila ribarica i težakinja, a na prijedlog Rokove majke Melanije, dobila je tračak crvene boje na stijenkama brodice, u spomen i kao simbol energičnosti koji je bio dio osobnosti njene bake. Obiteljskoj umjetnici i slikarici, Rokovoj sestri Klari, inače učenici 2. razreda škole za arhitektonske tehničare, prepušten je dio dizajna i estetike.

„Planiram sa svojim prijateljima ovu sezonu jedriti u „Golubici“ na regati Malo Latinsko idro, što me jako raduje. A do tad, dok je ne smjestimo na staru rivu među ostale tradicionalne brodove, ostalo je još malo posla oko uređenja. Trebamo zalijepiti registarsku oznaku i ime, a čekamo i majstora za izradu i postavljanje jedra. Raduje me i što ćemo obiteljski s „Golubicom“ zimi u lov na lignje, a ljeti će nam poslužiti za kraći prijevoz do uvala za plivanje i uživanciju. Do tad, planiram još vježbati i usavršiti svoje znanje, da bih bio vješt baš poput mojih roditelja, djedova i prabake“– povjerio nam je mali Kurnatar Roko, čiji je ljubav prema moru i brodu, uz mnogo volje i želje iznjedrila kaić „Golubicu“, u čijoj će plovidbi uživati cijela obitelj.