KROZ PROJEKT ‘I NEKA ŽIVI LOKVA’ UČENICI S OTOKA MURTERA UČILI O UGROŽENOSTI I VAŽNOSTI OČUVANJA MOČVARNIH PODRUČJA

Murter - Kornati Razno

Udruga Argonauta u suradnji s WWF Adriom u Jezerima je, 27. rujna na Svjetski dan turizma postavila prvu smeđu signalnu tablu u Hrvatskoj s ikonom vlažnog staništa koja upućuje na lokaciju Lokve. Projekt ‘I neka živi Lokva’ organizirala i provela udruga Argonauta, a navedenim je događajem usput obilježila i njegov uspješni završetak. U sklopu projekta održali su i  zadnju radionicu koja je za cilj imala informiranje nastavnika Osnovne škole Murterski škoji o svemu što se otkrivalo i radilo na prijašnjim radionicama. Učenici su iznijeli svoje dojmove, što im se najviše svidjelo, te upozoravajući na veliku ugroženost i još veću važnost močvarnih područja pozvali nastavnike da sa svojim učenicima dođu na Lokvu i tamo održe terensku nastavu kako bi se ljubav i svijest o očuvanju vlažnih staništa proširila na više generacija.

Polaznici radionica zajedničkim snagama su snimili i film kojeg možete pogledati ovdje, a tijekom provedbe projekta, od travnja do kraja rujna, polasnici su istraživali biljni, životinjski i mikroskopski svijet Lokve, fotografirali ga, uočavali veliku važnost močvarnih područja te njihovu veliku ugroženost, izrađivali kućice za ptice i hotele za kukce kako bi potaknuli njezinu bioraznolikost, čistili su je od smeća, napisali službeni e-mail Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te nominirali lokvu za Ramsarsku konvenciju, otkrivali zanimljive činjenice o povijesti Lokve, mjesta Jezera te otoka Murtera, okušali su se u ulogama scenarista, režisera, ton majstora, glumca, te uspješno snimili svoj prvi film.

– Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju ‘otoke unutar otoka’ i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena. To je bio i glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske – istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

U sklopu projekta, uz pomoć Turističke zajednice Jezera kao partner na projektu, oko starog bunara postavljen je koš za smeće te klupu na kojoj se nalazi QR kod, a na njemu nastavnici, roditelji, slučajni prolaznici ili turisti, mogu pronaći sve digitalne produkte nastale kroz 6 radionica projekta. Kako bi potaknuli nastavnike na terensku nastavu, na QR kodu se između ostalog nalazi i raspisana Priprema za izvođenje izvanškolske aktivnosti.

– Postavljanje tabli s prvom ikonom za močvarna područja u Hrvatskoj savršen je završetak jednog divnog projekta kao što je ovaj na jezerskoj Lokvi. Nadamo se da je ovo početak većeg angažmana svih aktera u lokalnoj zajednici oko zaštite i održivog korištenja ovog vrijednog prirodnog i turističkog resursa, za mjesto Jezera i cijeli otok Murter – poručuju iz Argonaute.