KORNATI U FINALU IZBORA ZA NAJBOLJU EUROPSKU FILMSKU LOKACIJU: ‘KONTRAST BESKRAJNOG PLAVETNILA I GOLOG KAMENA’

Murter - Kornati Razno Scena

Nacionalni park Kornati je za film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović dospio u finale izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju, a svojim glasom im možete pomoći do 31. siječnja  do kada je glasanje putem službene stranice Europske mreže filmskih komisija (EUFCN) i otvoreno. Najbolja europska lokacija 2021. bit će proglašena u sklopu Europskog filmskog sajma (EFM) u veljači.

Svoj glas Kornatima možete dati ovdje, a nakon odluke stručnog žirija o pet finalista, o izboru pobjednika odlučuju isključivo glasovi publike. Također, svi sudionici glasanja ulaze u bubanj te će jedan sretni dobitnik osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju, piše Otoci.eu.

Kornati su bili naš prvi izbor za tu scenu upravo zbog ljepote i opustošenosti – snažnog kontrasta beskrajnog plavetnila mora i golog kamena na suncu. Kada smo shvatili da možemo uključiti i spomenik palim vatrogascima Nikole Bašića u priču i da bi to mogla biti prijelomna točka za emocionalno stanje naših likova, to je bilo to! Taj je spomenik remek djelo jednostavnosti – 12 križeva izrađenih od kamena pronađenih na licu mjesta, građenih starom tehnikom suhozida, istovremeno su lijepi i zastrašujući, dostojan podsjetnik na tragediju koja se tamo dogodila. S obzirom na sve navedeno, naši se likovi zaista nemaju kamo sakriti i upravo je to bilo savršeno okruženje za razotkrivanje svega što treba izaći na vidjelo – kazao je producent Danijel Pek te dodao kako je izbor pao upravo na naše otočje zbog jednistvenog krajolika koji može postati mjesto za priču bez potrebe za dodatnom scenografijom.

Film Murina se na Kornatima snimao od 28. rujna do 5. listopada 2019. godine, glavne uloge u filmu koji je ovjenčan Zlatnom kamerom (Camera d’Or) u Cannesu prošle godine nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis. Gracija Filipović je za ulogu Julije uvrštena u program European Shootong Stars koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja deset najvećih glumačkih nada europske kinematografije.

Više pročitajte ovdje.