‘KORNATI KADA SU BILI KURNATI’: U SRIJEDU PREDSTAVLJANJE KNJIGE VLADIMIRA SKRAČIĆA

Kultura Murter - Kornati

Predstavljanje knjige ‘Kornati kada su bili Kurnati‘ autora Vladimira Skračića, u izdanju Školske knjige i Sveučilišta u Zadru,  održat će se u srijedu, 1.lipnja u 20 sati u Kino Sali Žut uz potporu TZ-a Murter-Kornati, Narodne knjižnice i čitaonice Murter, Udruge Latinsko idro, Ogranka Matice hrvatske u Murteru i Udruge Kornatari.

Na nebu jednog ugaslog otočnog svemira sve slabašnije, ali ipak još uvijek živo, pulsira kurnatska rič, Ono što nestaje ili je već nestalo u tom čudesnom kurnatskom mikrokozmosu, živi još u riječima i sjećanjima posljednjih Kurnatara. Jedan od njih, Vladimir Skračić, predstavlja singularnu kurnatsku osobnost, On živi Kurnate na dvjema krajnjim točkama otočnog i živote nog klatna – kao autentični Kurnatar i kao iskusni kornatski znanstvenik. U tom rasponu, od izvanjske znanstvene percepcije kornatske fenomenologije, do unutrašnjih emocionalnih, nostalgičnih i subjektivno obojenih, literariziranih, sličica, nastaje ova knjiga – napisao je o knjizi Vladimira Skračića akademik Nikola Bašić.

O knjizi, koja ‘bilježi nestale kurnatske kulture, njezino vrijeme i sadržaj, njezine ljude, njezine anegdote, iščezle običaje, zaboravljene vještine, trud, muku, ljubav, veselje, uvrnute pojedince i hirovite prirode’ na predstavljanju govorit će prorektor Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Josip Faričić, recenzenti akademik Nikola Bašić i prof.dr.sc. Nikola Vuletić te sam autor prof.dr.sc. Vladimir Skračić.

– Radujemo se vašem dolasku! – poručili su organizatori.