KARATE KLUB MURTER- “OSVOJENI PRVI OBOJENI POJASEVI”

Aktivnosti 365 Sport

Polaznici Karate kluba Murter, večeras su maloj dvorani kompleksa sportske dvorane Murter, pred roditeljima i ispitivačima imali test dosadašnjeg upoznavanja s osnovama karatea, a za stečene vještine nagrađeni su bijelo-žutim pojasom(9. KYU)

Pred licenciranim ispitivačima u sastavu Darko Trošić, Ivan Bačić i Slavko Mihaljević te prema pravilima saveza, dvadeset i četvero polaznika Karate kluba Murter demonstriralo je naučene tehnike karate bez imalo treme. Za izvrsno odrađene treninge i prezentaciju naučenog bez imalo treme od “stroge” komisije, zaslužni su treneri majstori karatea, ali i vrsni pedagozi Luka Čupić i Josip Knežević, koji već desetljećima prikupljena znanja i vještine prenose novim naraštajima.

No da bi djeca postigla rezultate poput današnjih, osim izvrsnih trenera, potrebni su i što idealniji uvjeti za rad, a toga u murterskoj dvorani na sreću ne manjka.Tako je manja dvorana kompleksa u kojoj djeca uče karate, prekrivena posebnom “tatami” podlogom, kojoj je funkcija sigurnost djece, ali i udobnost kretanja. Dvorana je opremljena i male “bobovima”- lutkama za udaranje, te čunjevima, preponama i kapicama. Za sve to se pobrinula velikodušnim pokroviteljstvom Općina Murter-Kornati, kojoj je ovo tek jedna u nizu investicija usmjerenih u sektore sporta i kulture, koji su među prioritetima za razvoj mjesta.

Upitali smo trenera Luku Čupića, tijekom domjenka upriličenog za djecu i roditelje nakon demonstrativnog dijela naučenog, da li postoje posebni uvjeti koje bi djeca možda trebala ispunjavati, a da uspješno treniraju ovaj plemeniti sport:

“I sami roditelji nas u počecima pitaju da li njihovo dijete mora posjedovati određene preduvjete, ali naravno nema ih, osim općeg zdravlja.
Karate kao borilačka vještina oku promatrača djeluju poprilično kompleksna disciplina u kojoj je savršeno izbalansiran svaki pokret, zamah, način disanja. No sve je to rezultat koji se postiže treninzima. Oni najdominantniji su faktor snage, brzina, faktor samoobrane, gipkosti i socijalnih vještina koje su prilagođeni svakoj dobnoj skupini. Prvih par pojaseva (9. KYU – Bijelo-žuti pojas, 8. KYU – Žuti pojas, 7. KYU – Narančasti pojas) stječu se relativno brzo- u pauzama do polaganja u rasponu pola godine, te se nastavlja niz do učeničkih KYU zvanja, te dalje do majstorskih DAN zvanja, ovisno o napretku pojedinca”– pojašnjava trener.

Oznake ,