KARATE KLUB MURTER: ‘ADRESA’ NA KOJOJ TRIDESETAK MALIH SPORTAŠA VJEŽBA TIJELO I UM

Murter - Kornati Sport

‘Krajnji cilj karatea ne leži u pobjedi ili porazu, već u usavršavanju karaktera njegovih praktičara’

Gichin Funakoshi

Početkom prošle školske godine, 2019/2020., osnovan je ‘najmlađi’ sportski klub u Murteru – Karate klub Murter. Ta sportska udruga građana osnovana je u cilju promicanja razvitka i unaprijeđenja karate sporta u našem mjestu, ali i u široj okolici. Trenutno, u okviru rada, Karate klub Murter provodi program karate vrtića za djecu od navršene četiri godine života i školu karatea za one malo starije.

Pod stručnim vodstvom dvojice magistara kineziologije, uz ovu japansku borilačku vještinu, tridesetak  murterskih mališana uvježbava i proširuje svoje vještine discipline, kontrole, poštovanja, odgovornosti prema radu i školskim obvezama, a na taj način jačaju i osobnost i samopouzdanje.

U karateu treniramo cijelo tijelo potičući aktivnosti svih mišića, razvoj motorike, osjećaja za ravnotežu te se povećava fleksibilnost i slično. Svi mogući pokreti tijela sadržani su u karateu. Jednoliko se razvijaju lijevi i desni ekstremiteti – priča nam trener Josip.

Vodeći se filozofijom po kojoj karate ‘počinje i završava s ljubaznošću’, staloženost, susretljivost i razumijevanje trenera murterskog kluba, Josipa Kneževića i Luke Čupića, dominira među malim karatistima i karatisticama tijekom treninga. Obojica su nositelji crnog pojasa u karateu s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, ali i profesori tjelesne kulture, Josip u Osnovnoj školi u Pirovcu, a Luka u srednoj školi u Zadru.

Nakon međusobnih sastanaka i razmišljanja o otvaranju karate kluba zaključili smo da su nam vizije kluba kompatibilne te je odluka pala na Murter s obzirom da smo prijateljski vezani za ovo mjesto, a lokalna vlast prepoznaje, podržava, a što je najvažnije, razumije potrebu i vrijednost sportskih aktivnosti u malim zajednicama – kaže nam Josip te dodaje kako su uvjeti za trening u dvorani fantastični.

Naime, malo koja dvorana na ovom području ima takve uvjete za trening. Cijela dvorana je prekrivena tatami podlogom na kojoj djeca mogu sigurno i udobno trenirati, a osigurano je i dovoljno ‘sitne’ opreme poput  lutke za udaranje, čunjeva, prepona, kapica, kaciga za glavu i vanjskih oklopa za tijelo.

Uprava i treneri se zahvaljuju Općini Murter-Kornati i načelniku Toniju Turčinovu na sluhu i angažmanu u vidu poboljšanja materijalnih uvjeta rada. To je dokaz da rad i ambiciju ovog karate kluba linearno prate i ulaganja. Klub ima izvrsnu suradnju s Općinom koja često iznenadi mlade karataše sa sportskim obilježjima kluba – dodaje.

Također, Josip je istaknuo izrazito veliku podršku i ukazano povjerenje i roditelja i djece koja, iz treninga u trening, pokazuju da itekako žele napredovati uz ovaj sport.  U Karate klubu Murter, ističu treneri, na treninzima dominiraju dječaci, ali nikako ne bi bilo pošteno zanemariti trud i vrijednost nekoliko djevojčica koje su se okušale i briljiraju u ovom sportu.

Dosta roditelja nam govori da se kod njihove djece popravila koncentracija, motorika, disciplina i pažnja. A mi, kao treneri..  Ma šta reći.. Oni su izvrsni, rođeni fajteri s natjecateljskim duhom, a ujedno dosljedni, uporni, motivirani i predani – za zadovoljstvom zaključuje Josip.

Treneri karate kluba Murter otkrili su nam i kako namjeravaju kroz projekt Klupske lige održati natjecanja u demonstraciji tehnike te u uvod u natjecateljski karate, a polaganje za više pojaseve očekujemo krajem lipnja. Nažalost, situacija vezana uz koronavirus usporila je planove za sudjelovanje na međuklupskim susretima i natjecanjima, a svi se nadamo kako će, povratkom u normalu, murterski sportaši imati priliku iskusiti i tu dimenziju karate sporta.

Jednom je prilikom trener Luka rekao kako karate kao borilačka vještina oku promatrača djeluje kao ozbiljno kompleksna disciplina u kojoj je savršeno izbalansiran svaki pokret, zamah i način disanja, ali i naglasio kako je to rezultat koji se postiže redovitim treninzima. Održavaju se ponedjeljkom i četvrtkom u 18 h u kompleksu Sportske dvorane Osnovne škole Murterski škoji,  u dvorani na katu koja je, kao što smo već napomenuli, u potpunosti prilagođena karate sportu. S obzirom na trenutačnu situaciju s pandemijom koronavirusa i preporukama stručnih stožera, ovih dana treniraju na novouređenom školskom igralištu na svježem zraku i uz preporučenu distancu, a svi koji žele svoje dijete upisati u murterski karate klub mogu doći u tom terminu na neobavezni probni trening.

Više informacija možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.