KADROVI MOZAIKA SJEĆANJA, SJETE I LJUBAVI: POSJETITE IZLOŽBU CRTEŽA ‘SIĆAN SE’ VEDRANKA ŠIKIĆA BALARE

Kultura Magazin Murter - Kornati

Izložba crteža svestranog Vedranka Šikića Balare ‘Sićan se’ otvorena je u srijedu, 7. rujna u prostoru bivšeg Djela, a možete je pogledati do 18. rujna svakim danom od 9 do 11 i od 18 do 21 sat.

Murterin i Kurnatar, pjevač, gitarist, dramaturg, redatelj, scenograf, voditelj zbora i klape, dirigent, kantautor, kompozitor, pučki pivač, jedriličar, trkač, zidar, klesar, a prije svega zaljubljenik u tradiciju i čuvar naše baštine tako prvi puta u svom Murteru izlaže svoje ‘rukom tkane’ crteže kojima je nadahnuto i nostalgično ocrtao kadrove njegovog mozaika sjećanja, sjete i ljubavi. Svega onoga čega većinom nema, ili ima samo u tragovima, ali živi kroz njegove snove, želje i čežnje.

Ovim crtežima autor je okrunio trnovite pute svojih predaka čije naslijeđe baštini i živi. Objektivom struke gledam na ove radove kao na vrhunski minuciozni rad u duhu čipke koketirajući tako stilom, grafike, crteža, stripa, gotovo predimenzionirajući likove u formatu koji bivaju i tako postaju junaci, heroine u zamrznutom kadru, frizu. Vidjevši ove radove, osobno sam pogledala na autora kao na golemog junaka te sam pomislila ‘Bože, koliko truda, preciznosti i dubine, a zatim i po duši siline emocija koje izražavaju beskrajnu ljepotu’ – rekla je Jelena Čurić na sinoćnjem otvorenju.

Kako je zaključila Jelena, upravo su te emocije koje Balarini crteži izazivaju bit koju on ovom izložbom, ne samo pokušava, već istinski postiže uz suptilnu i nježnu interakciju između sebe, svojih djela i samog promatrača.

Zato, ne propustite ovu izložbu crteža u kojima se kristalizira strpljivost i sabranost autora vješte ruke i vjerujemo da ćete i vi na trenutak ‘uploviti’ u nostalgiju i sjećanja za nekim prošlim vremenima.

Također, moramo primijetiti i konstatirati kako je prostor bivšeg dućana, onakav  i takav ‘slučajno’ stvoren u samom ‘srcu’ Murtera potreban,  idealan za ovakve kulturne i društvene događaje, pa se još jednom valja i prisjetiti koliko malo treba poticaja kreativnosti i zajedništvu kako bi nam se uprizorili u punom sjaju.