‘JEDNA OPĆINA, JEDNA KUĆA’: PRIKUPLJENO 170 TISUĆA KUNA ZA IZGRADNJU NOVOG DOMA POTRESOM STRADALE OBITELJI

Općina Murter - Kornati Razno

‘Jedna općina, jedna kuća’ projekt je koji je nastao dva dana nakon razornog potresa na Banovini, krajem prošle godine, inicijativom načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova, a za tu svrhu otvoren je i poseban račun za donacije. Na računu je dosada prikupljeno 170 tisuća kuna, a izrađen je i nacrt glavnog projekta obnove jedne obiteljske kuće u Petrinji.

 U siječnju ove godine, tim sastavljen od geodeta, statičara i arhitekta s načelnikom obišao je nekoliko objekata, tada je procijenjena šteta od strane struke te je snimljeno postojeće stanje. Prije nekoliko dana arhitekt Goran Potušek dovršio je glavni projekt, a slijedi izrada statičkog elaborata, projekta vodovoda i odvodnje, elektrotehničkog i strojarskog projekta.

Do sada smo čekali završetak dokumentacije, glavni projekt je dovršen, čekamo još dva projekta kako bi mogli krenuti u rušenje potresom uništenog objekta. Još čekamo da vidimo da li će rušenje realizirati država i sam grad Petrinja, ali ukoliko to ne krene do 15. lipnja mi ćemo to napraviti. Uz donacije u materijalu koje smo već dogovorili, na računu je prikupljeno oko 170 tisuća, a pokrenut ćemo i još jednu malu akciju prije ljeta kojom ćemo probati skupiti još 30-50 tisuća kuna. Obitelj će useliti u novu kuću do kasne jeseni – kazao je Toni Turčinov te naglasio kako ne misli ‘pregaziti’ obećanje koje su tada dali stradaloj obitelji.

Podsjetimo, Općine Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj pokrenule su inicijativu obnove obiteljskih kuća stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke županije. Akcije prikupljanja donacija od velike su pomoći, no nažalost nisu bile dovoljne stradalima, obiteljima, posebno onima s malenom djecom i starijim ukućanima, koji su ostale bez krova nad glavom usred zimskih mjeseci. Načelnik Toni Turčinov je stoga predložio kolegama načelnicima susjednih Općina da svaka Općina obnovi po jednu obiteljsku kuću i tako iskaže konkretnu pomoć. Tada je naišao na velik odaziv kolega načelnika i gradonačelnika, a trenutno je 25 općina koje sudjeluju u ovakvim akcijama.

Zahvalio bi se svima koji  su sudjelovali u akciji, a i onima koji će se možda prvi put odazvati. Zahvalio bi i arhitektima i geodetima i mojim suradnicima, a najviše svim Murterinima koji su pomogli kako bi uspješno krenuli u realizaciju ovog projekta – dodao je Turčinov.

Ova humanitarna akcija i dalje traje, a svi voljni donirati to mogu učiniti uplatom na račun za ovu namjenu u Hrvatskoj poštanskoj banci:

IBAN: HR9223900011500198663-OPĆINA MURTER-KORNATI-DONACIJE.
Račun je multivalutni.
Model: HR68
Poziv na broj: 7765-OIB.
SWIFT: HPBZHR2X.