IZLOŽBA U RIBARSKOJ: “MORE, OTOK I LJUDI” MELITE KORAJLIĆ CIRAJ

Kultura Magazin

Svojom prvom samostalnom izložbom na području općine Murter- Kornati, “More, otok i ljudi”, mještanima i gostima predstavit će se slikarica Melita Korajlić Ciraj u „galeriji pod zvijezdama“ u sklopu Ribarske ulice.

Zavedena ili opčinjena ljepotama oko sebe, teško je detektirati tajnu koju krije srce gđe. Melite dok stvara nostalgične poteze kistom, no kadrovi koje njeno senzibilno oko uči na otoku Murteru i način kako ljepotu viđenog opisuje svojim slikarskim jezikom, svakako treba osobno doživjeti.
Na slikama, koje nastaju tehnikom ulja na platnu, prikazuje prije svega ugođaj. Mir jutarnjih šetnji, lica mora, smiraj sutona. Ovisno o ugođaju koji nam prenosi, njezin slikarski rukopis doživi promjenu: od laganih, jedva vidljivih poteza do debelog impasta.

Teme slika su more, tradicionalne barke koje ljenčare uronjene u bonacu ili u drugom trenutku bivaju ukroćene veslima veslačica,“nagrišpane“ ruke ribara, težaka, Kurnatara, odsjaji sunca u suton koji otkrivaju skrovitost kampanela i skrivenih vala, detalji rijetko očuvanih „krakuna“ i kamenih fasada. Paleta boja i motivi idealno su izabrani- harmonija boja, jednostavne kompozicije uz nešto hrabriji pristup izboru palete na slikama gdje je dočaran suton ili pak prava eksplozija boja u djelu gdje oslikava strastveno veslanje.

Slikarica Melita Korajlić Ciraj, rođena 1966. u Doboju, živjela je i radila kao građevinski tehničar u Tesliću do 1992. Od ranog djetinjstva bila je u dodiru s kreativnošću, koje je uvijek sačinjavalo mnoge dionice njenog života. Ratni vihor odnio ju je ’92 u Nizozemsku, u Oud-Beiherland, gdje do danas boravi i radi. Prošle godine, nakon niza godina stvaralaštva „u sjeni“, na nagovor prijatelja odvažila se i   uplovila u svijet slikarstva.

Zanimljivost je i njena svojevrsna suradnja s fotografom iz Jezera, Nevenom Jovićem, iza kojeg je gotovo dvadeset godina ljubavi prema aktivnom bavljenju fotografijom, nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Upravo su neki od njegovih svjetlopisnih unikatnih kadrova poslužili kao nit vodilja nastanku slikarskih djela u čiju ćemo se impresiju prenesenog moći uvjeriti na murterskoj izložbi u srijedu, 18.srpnja s početkom u 20 sati.