I RIMLJANI COLENTUMA BI UŽIVALI- Koncert Nere Gojanović i Saše Miočića

Aktivnosti 365 Kultura Kulturna događanja Murter - Kornati

U sklopu manifestacije „Murtersko lito/Murter Summer Event“, posebno značajno mjesto zauzima i event „Dani rimskog Colentuma“, iza kojeg je dugogodišnja tradicija održavanja, sačinjena od bogate kulturno- gastronomske ponude, a sve je posvećeno spomenu, kako i sam naziv govori, nekadašnjim stanovnicima lokaliteta Colentuma, Rimljanima. Kako su Rimljani tijekom davnina veliki dio svog života podredili glazbi koju su iznimno cijenili, sinoćnji koncert mezzosopranistice Nere Gojanović i svestranog glazbenika Saše Miočića zasigurno bi godio njihovom izbirljivom glazbenom ukusu.

Murterskoj publici predstavili su se zanimljivim odabirom skladbi, koje su se pomalo lijeno i nostalgično razlijegale arheološkom plažom Colentum, vodeći suptilno publiku u sanjarske misli zarobljene međama stoljetnih maslinika, ostacima rimskog grada koji nasumce izviru iz mora i s kopna- vjerojatno im nudeći upravo onakav ambijent kakav su i sami Rimljani nekad, poznati po svom često i pretjeranom hedonizmu znali odabirati za svoje zabave koje bi trajale dugo u noć.

G. Gershwin: Summertime, „Porgy and Bess“ , M. Hamlisch: The way we were „The way we were“ , B. Howard: Fly me to the moon “Bridget Jones’s Diary” , H. Mancini: Moon river „Breakfast at Tiffany’s” , A.L.Webber: Wishing You Were Somehow here Again “Phanton in the opera” , C. Velázquez: Besame mucho “Cowboy and the Senorita “ , N. H. Brown: Singin In The Rain , J. Kern: All The Things You Are , I.Robić: Strangers in the night i F. Lai: Love story– samo su neke od skladbi koje su okrunile ovu posebno lijepu noć održane u čast Colentuma.

Neru Gojanović ne treba posebno predstavljati, u svom dosadašnjem iznimno dinamičnom umjetničkom radu održala je značajne koncerte kao što je ostvarila i značajne uloge unutar hrvatskih opernih produkcija. Muzičku akademiju upisala je u Zagrebu 1997. godine u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav, a  2003. godine upisala magisterij na akademiji u Zagrebu u klasi primadone Nelli Manuilenko. Stručno se usavršavala kod uvaženih umjetnika; Vlatka Oršanić, Anne-Marie Zeller, Tiziana Šojot, Lidija Horvat-Dunjko, Gerhard Zeller te kod ugledne europske pedagoginje Eve Blahove u Bratislavi . Kao predstavnica Hrvatske putovala je na Tajvan i Filipine gdje je sudjelovala u radu Svjetskog zbora. Godine 2001. osvojila je nagradu kao najbolja studentica Šibensko-kninske županije na području umjetnosti. Iz Nere Gojanović, brojni su angažmani u organizaciji glazbenih evenata i pisanja glazbenih osvrta, a nastupala je od HNK u Zagrebu,HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK u Splitu, HNK u Osijeku do HNK u Šibeniku, te s mnogim simfonijskim orkestrima.

Saša Miočić, Zadranin koji je Neru Gojanović pratio na klavijaturama, svestran je glazbenik -klavirist i violinist, kojem su komponiranje i produkcija glazbe bili velika strast. Nakon što je godinama nakon školovanja u Nizozemskoj radio kao ton majstor u kazalištu Gavella u Zagrebu, pa zatim kao koncertni ton majstor (Prljavo Kazalište, Pips Chips Video Clips, Psihomodo Pop, Daleka Obala), studijski inženjer i producent, profesionalni klavijaturista (Natalie Dizdar, Ivana Kindl, sestre Husar, Soul Fingers, Dino Dvornik, Song Killers, Soul Shadows, Ante Gelo duhovni band), te bio kompozitor kazališne glazbe, sve je znanje usmjerio u vlastiti studio gdje danas komponira i producira glazbu za mnoge, uključujući Zagrebačku Filharnomiju, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Bonofest, Uskrsfest, Ninu Badrić, Ivanu i Mariju Husar, Carlu Belovari, grupu Boa, Bučersi, Forum, Soul Shadows i mnoge druge.