HOTEL “MURTER” DAROVAO DJECI SLIKOVNICE I DRUŠTVENE IGRE

Intervju Kultura Magazin Murter - Kornati

Tijekom jutra po Murterskim ustanovama – od vrtića, škole do Narodne knjižnice i čitaonice raznosile su se kartonske kutije sa slikovnicama i didaktičkim igrama, koje su razveselile djecu, ali i djelatnike ustanova. Uzrok svemu tome je donacija Hotela „Murter“, za koju se osobno pobrinuo direktor Ivan Markov, jer prema njegovim riječima, za obnovu fundusa dječje literature i ulaganje u djecu nikad nije dovoljno rano.

Spontana ideja o donaciji literature i društvenih/didaktičkih igara za djecu, pojavila se neočekivano i realizirana je odmah. Više o svemu saznali smo u razgovoru s Ivanom Markovom iz Hotela “Murter”:

„Mnogi moji prijatelji su postali roditelji, pa sam se tako kod jednog obiteljskog posjeta prvi put susreo sa slikovnicama kojima je autor naša Murterinka. Njihova mala kćer nije iz ruke ispuštala slikovnicu u kojoj je obožavala kanticu i ribicu, što je rezultiralo time da sam ju dobio u ruke i listao joj stranicu, po stranicu. Tu sam, učeći zajedno s njom, pročitao da od istog autora postoji niz slikovnica, a koncept, u kojem su uvršteni ekologija, očuvanje prirodne baštine i edukacija, prilagođeni konceptom najmlađima- poprilično me oduševilo. Cijela priča je završila da smo na parketu slagali puzzle kroz koje sam upoznao i njenog omiljenog galeba, a od roditelja saznao gdje su kupili te „domaće“ slikovnice i igru. Kako sam i sam pasionirani čitač oduvijek, svidio mi se taj entuzijazam i ljubav prema čitanju koji sam uočio kod prijateljeve kćerkice, pa sam nekako spontano krenuo u istraživanje o svim slikovnicama i kompletnoj ponudi i koliko su uopće zastupljene i dostupne našim najmanjima u vrtiću, školi i knjižnici. Tu se stvorila moja želja da popunim fundus, nakon što sam dobio informaciju da imaju tek poneko izdanje. Nije mi bilo smisleno da čekam Božićne dane darivanja i odlučio sam otkupiti izdanja i donirati ih“– ispričao nam je direktor Hotela Murter, Ivan Markov.

Uz poštivanje protokola, uslijed propisanih mjera i preporuka HZJZ, kad su u pitanju ovakvi posjeti javnim ustanovama, podjeli donacija priključio se u ulozi posrednika pristupa ustanovama, ali i pomoćnog nosača poklona djeci, načelnik Toni Turčinov. Mališani u vrtiću, „Pčelica“ na brzinu su navalili na užinu, kako bi im teta Jelena mogla početi čitati nove priče, jer glavnog aktera već su upoznali u nekim izdanjima. Knjižnica OŠ Murterski Škoji sad je konačno kompletirala sve nastavke priče o galebu Marku, a ponestane li u njoj koji primjerak, na raspolaganju su u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter. Također, svaka od ustanova dobila je i primjerke posebnog izdanja nastavka priče o pustolovinama galeba Marka, koju su u cjelosti ilustrirali murterski mališani tijekom karantene uzrokovane epidemijom Covid-19.

„Jako mi se sviđaju slikovnice konceptualno, idejom i veselim dizajnom, a kako sam od autorice Martine Markov dobio informaciju da su sva izdanja prevedena na engleski jezik, a najnovije, posebno izdanje još i na francuski, sve me je to zainteresiralo malo intenzivnije i planiram za iduću sezonu u ponudu hotela uvrstiti i displej s našim murterskim bogato ilustriranih slikovnicama prepunih simpatičnim likovima i to nadomak novosagrađenog dječjeg igrališta, kako bi se djeca gostiju iz Hrvatske i inozemstva, ali i njihovi bili roditelji upoznali s našom prirodnom baštinom i koliko je ekološka osviještenost dio našeg načina života, posebno u Murteru. Vjerujem da mi odrasli moramo biti primjer našoj djeci, sudjelovati uvijek aktivno i pored odgajatelja i učitelja u njihovu kvalitetnom odrastanju. Nadam se da će ljubav prema čitanju, literaturi biti što dublje implementirana u svakodnevicu djece, jer iako i sam pored klasičnih knjiga iz praktičnih razloga koristim i e- čitač, stječem dojam da se gubi navika čitanja i sve lošije izraženog govornog aparata kod djece, kako sam saznao od prijateljice učiteljice, a to baš ne zvuči ohrabrujuće. Nadam se da ću ovom gestom bar malo doprinijeti da se ne izgubi vrijednost čitalačkih navika”– zaključio je  Markov.