HEDONIZAM NA SLANICI- ČLANOVI SLOVENSKOG “CORONA” THOMOS OLDTIMER KLUBA ODUŠEVILI MURTERINE

Aktivnosti 365 Intervju Magazin Scena Turizam

Posljednjih nekoliko dana murterskim ulicama odzvanja retro zvuk dvokotačnih ljubimaca neobična izgleda, kojeg pamte možda samo umirovljeni poštari ili oni stariji  od četiri desetljeća. Česta su meta prolaznika koji se žele fotografirati pored njih, a vlasnike obično zasipaju pitanjima- jer ipak su rijetkost na našim cestama.

O čemu se točno radi, ispričali su  članovi ove vesele družine, koji su se  za ovu prigodu prozvali “Corona TOMOS klub” iz Vodica (Slovenija). Odakle Corona u predznaku, otkrili su nam u isti glas:

“ Zapravo i nemamo neko posebno ime, ali kako ste nas zatekli poslije jela s nama omiljenim pivom “Corona”, evo spontano smo simbolikom poveznice naziva tog pića i manje- više aktualne situacije oko korona virusa, shvatili da bi mogli biti “ledolomci”, kao prvi među gostima izvan granica vaše države koji su tu na odmoru.Istina je, da smo prije neke tri godine osnovali Viber grupu i naziva se SARS, ali naravno nije imala veze s ovim temama, sviđala nam se pjesma “Lutka” od te grupe. Evo pratimo i mi vijesti kod nas i kod vas, vjerujemo da više neće biti dvojakih značenja i nelagode kad se spomene ime nama omiljenog piva ili benda po kojem smo nazvali grupu”

Ovom veselom društvu ljubitelja TOMOS-ovih old timer motora ovo nije prvi put da su na odmoru u Murteru, točnije u našem najvećem i najnagrađivanijem kampu Slanica.

“Osobno tu ljetujem već desetak godina, s obitelji i s prijateljima. Imamo i poseban vikend mi kao prijatelji, kad samo budemo očevi- dođemo tu sami s djecom bez supruga i provodimo dosta dinamične dane kako bi se posvetili djeci, da njih razonodimo i zabavimo, a u Murteru ima mnogo toga što ih veseli. Obično iznajmimo čamac, odemo do Kornata, Žirija, Kaprija, uživamo u roštilju i šetnjama. Kao dugogodišnji gosti, više se ne osjećamo “samo kao gosti”, stekli smo tu mnoge prijatelje među mještanima, s njima smo u kontaktu preko cijele godine na dnevnoj osnovi, a evo i naš prijatelj Luka, u susjednoj je Betini  pronašao Mariju, ljubav svog života, s kojom je osnovao obitelj, što nam je dodatni motiv da još češće dolazimo”– saznajemo od Aleša, Gule, Aleksandra, Janeza, Jože i Uroša.

Pregledavajući njihove old timer motore, koji su nastajali u slovenskoj tvornici TOMOS od 1956. do 1999. godine, zanimalo nas je kako izgleda vožnja od Slovenskih Vodica do Murtera:

“ Već treću godinu za redom u Murter dolazimo s našim apn14 motorima, od kojih najstariji ima 50 godina, a najmlađi 35, a ovo nam je najdulja ruta, koja je slučajno nastala kao ideja. Svi smo u mladosti vozili ove motore, pa je ta strast ostala i do danas. Spojili smo taj svoj hobi i hedonizam odmora koji je naravno potreban, jer cijele godine svi naporno radimo i vapimo za ovakvim velikim opuštanjem. U početku smo odlazili samo do otoka Krka, pa nam je trebao veći izazov, a kako smo inače motoristi i znamo ići na moto okupljanja, nije nam bio nikakav problem. U početku smo išli relacija Vodice- Udbina- Murter. U Udbini bi prenoćili kod prijatelja i to bi nam bilo jedino zaustavljanje. Ove godine smo mijenjali rutu, Pag, Zadar, pa Murter. U prosjeku, efektivne vožnje od našeg grada do Murtera treba nekih 10-12 sati i to samo s jednim rezervoarom goriva.
Istina, stariji motori poput ovih nisu baš najudobniji za dugu vožnju, posebno za kičmu i stražnjicu. Vozimo uvijek između 45-50 km/h, odjeveni smo u motorističku odjeću- odijela, čizme, kaciga, te imamo reflektirajuće prsluke, a od prtljage nemamo baš puno, nekoliko osobnih predmeta te najviše alata, jer stajanja koja imamo najčešće su vezana za sitne popravke koji su sastavni dio vožnje ovih motora. Imamo u pratnji kombi, u kojem prenesemo ostalo potrebno, ali služi nam i kao osobna pratnja. U prometu i na graničnim prijelazima nemamo poteškoća, vozači nas pozdravljaju, podržavaju i jako su obzirni, kao i mi uostalom- uvijek se držimo dosta na stranu i održavamo razmak da nas se može pretjecati bez problema”- ispričao nam je Aleš Pirc

Sve u svemu, radujemo se novim susretima s ovom simpatičnom družinom, kojima je Murter postao kao drugi dom, a oni kao dio naše velike obitelji. Naiđete li negdje na vozače ovih prekrasnih retro Tomosa, svakako ih ovjekovječite fotografijom, jer kako su nam rekli, sve ih je manje, teško se pronalaze i prava je sreća naći na primjerak kojeg naravno treba potpuno rekonstruirati.