GALEB MARKO U SUBOTU NA LUKAMA SLAVI ROĐENDAN. IZRADITE MU ČESTITKU I PRIDRUŽITE SE SLAVLJU!

Aktivnosti 365 Magazin Murter - Kornati

Galeb Marko poziva sve male i velike prijatelje na proslavu rođendana u subotu, 4. lipnja u 11 sati na Lukama kod Losture. Taj, već svima nam znan, Murterin, proizašao iz pera biologinje Martine Markov, već godinama znatiželjno obilazi nacionalne parkove i parkove prirode po cijeloj Hrvatskoj te približava djeci i odraslima na zabavan i edukativan način svu ljepotu i bogatstvo naše flore i faune, a ovaj će put ‘glavom i bradom’ u svom rodnom mjestu predstaviti i novi edukativni materijal – bojanku namijenjenu djeci od 4 do 7 godina starosti.

Marko putuje naokolo po cijeloj Hrvatskoj, ali u Murteru mu je dom, a ovdje nastaju i priče, imamo priče za stariju djecu, nedavno smo izdali i slikopriče za predškolce, a sada imamo i bojanku kojom možemo i onima najmlađima pružiti ulazak u njegov svijet – u priču o parkovima Hrvatske, u svijet naših prirodnih bogatstava. Njegov je rođendan uoči Dana zaštite prirode i idealna prilika da je prezentiramo – rekla nam je Martina.

Bit će pjesme i plesa, slasnih kolačića i sokića kao i na svakom drugom rođendanskom slavlju, a dobrodošli su svi mali i veliki prirodoljupci, koji će za tu prigodu izraditi prigodnu rođendansku čestitku za slavljenika, a on će se u subotu po prvi puta pojaviti uz svoje male obožavatelje. Čestitka može biti pripremljena kao likovni ili literarni rad, a uručuje se galebu Marku na proslavi. Jedan od čestitara bit će nagrađen prigodnim zelenim paketom.

Martina nam, iako ne želi prije slavlja otkriti koliko uistinu Marko ima godina, naglašava da je on puno stariji od njenih Zelenih priča. U posljednjih nekoliko godina Pustolovine galeba Marka možemo pronaći u brojnim knjižnicama diljem Hrvatske, a slikovnice se koriste i u nastavi hrvatskog jezika po Europi i svijetu prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ovaj rođendan meni kao Murterki znači puno, ja sam odlučila živjeti ovdje, on je ovdje nastao i ovdje se razvija. Galeb Marko, rekla bih, da pripada svima, ali najbliži je nama koji živimo ovdje. Moja ideja je da djeca budu svjesna koliki je on junak, pustolovac i putnik, a s druge strane i koliko voli svoj zavičaj, svoj Murter i svoje Kornate odakle je i krenuo – govori nam Martina.

Murter, bez obzira što nema etiketu grada djece, jako puno ulaže u njih, pogotovo tijekom turističke sezone, a kroz cijelo ljeto će utorkom biti organizirane pričaonice i susreti s Markom. Njegova misija nije samo zabaviti djecu, on im približava prirodu, cilj mu je zagolicati dječju maštu i povesti ih u prirodu, a vjerujemo da će i dalje biti uspješan u tome.

 

Uz tvrtku Eco Edu Media d.o.o. događaj organizira i Turistička zajednica općine Murter – Kornati koja promiče održivi razvoj destinacije te, u sklopu projekta ‘Lokalni proizvod za lokalni doživljaj’, potiče lokalne poduzetnike u razvoju lokalnih proizvoda.