‘FEŠTA U MURTERU’: VESLAČKOM REGATOM I KONCERTOM LEGENDARNE CRVENE JABUKE U ČETVRTAK SLAVIMO BLAGDAN MALE GOSPE

Magazin Murter - Kornati Scena

Veslačkom regatom ‘Od mula do mula’ i koncertom Crvene jabuke u Murteru će se u četvrtak, 8. rujna, proslaviti Blagdan Male gospe, a taj će se dan održati i dvije mise, ‘mala’ u 8.30 sati u župnoj crkvi sv. Mihovila i svečana u 11 u crkvi Gospe od Gradine.

Tradicionalna ‘Fešta u Murteru’, započinje u 17 sati kada starta regata, a nakon ženske, muške i dječje, proglašenje pobjednika planirano je u 19 sati. Veslačka regata ‘Od mula do mula’, održava se više od sto godina, a datira još iz vremena kad su Murterini i Betinjani počeli ploviti prema svojim prekomorskim posjedima na Kornatima.

– Prva zadaća veslačke regate nije natjecanje ni pobjeda, ali nije ni bilo kakvo sudjelovanje. Glavni je cilj oživjeti sjećanja na jedan način života na moru i korištenja jednog specifičnog broda. Zato svaka izvornost u izgledu, opremi ili načinu veslanja natjecatelju osigurava stanovitu prednost u vidu nagrade ili nekom drugom obliku – kazali su iz udruge Latinsko idro, a gledatelje pozivaju da poprate regatu sa Stare rive na Hramini.

Nakon tradicionalne regate i proglašenja pobjednika, za goste i mještane Murterini su pripremili bogat zabavni program uz veliku ponudu jela i pića. Tako je u 20 sati na rasporedu koncert grupe ‘Pink Noise’, a u 22 sata sa pozornice će okupljene zabavljati legendarna ‘Crvena jabuka’.

– Najveća fešta na otoku kruna je ‘Murterskog lita’ i vjerujemo da će ovo biti provod koji ćete dugo pamtiti – poručuju iz Turističke zajednice.