EKO VODIČEM I AKCIJOM PODVODNOG ČIŠĆENJA OBILJEŽEN DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

Aktivnosti 365 Murter - Kornati Općina Murter - Kornati TZO Murter Kornati

U Murteru je tijekom jutra i dana obilježen Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj- ronilačkom akcijom čišćenja podmorja u kojoj je sakupljeno više od tone i po otpada koji je nesavjesnim ponašanjem pojedinaca “ležao” na morskom dnu, te podjelom brošure “Eko vodič” čiji je autor direktorica TZO Mateja Bašić.

U svrhu buđenja ekološkog osvještenja i načina promišljanja, Murter je iznimno orijentiran na očuvanje prirodne baštine, koja se ne provodi samo tijekom ovakvih prigodnih dana, već i kroz cijelu godinu, u svim javnim aktivnostima, a da se pri tom djeluje paralelno i edukacijom prema stanovnicima mjesta i gostima na odgovorno ponašanje u korištenju prirodnih resursa. Naime, zbog utjecaja ljudskog faktora, biološka raznolikost zadnjih desetljeća drastično je pogoršana, protiv čega se Murter bori svim snagama.

U organizaciji TZO Murter- Kornati i Općine Murter Kornati, akcija čišćenja podmorja provodila se na području od centra Murtera do plaže Luka. U akciji su sudjelovali ronioci tvrtke “Najada diving”, Powerlifting klub “Šibenik”, ronioci iz Sv. Filipa i Jakova, Pakoštana te mnogi lokalni ronioci s položenim certifikatima. Brodicama koje su od ronioca preuzimali težak “otpadni ulov” iz mora prikupljen u velike vreće, upravljali su volonteri iz privatnog sektora i Općine Murter Kornati. Ovom prigodom, podijeljen je “Eko vodič”, brošura koju će biti dostupna za preuzimanje u PDF format na službenim web stranicama i na info pultu TZO Murter Kornati. Brošura je pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, a otisnuta je na recikliranom papiru.