Dramski amateri Murter vas pozivaju na Izbornu skupštinu u petak u JEDRU

Aktivnosti 365 Kultura Murter - Kornati Nekategorizirano

Udruga Dramski amateri Murter (DAM) poziva sve zainteresirane na izbornu skupštinu koja će se održati u petak, 4. lipnja u Društvenom centru Jedro u 18 sati.

Na skupštini će biti izabran predsjednik DAM-a te uprava, a na dnevnom redu bit će i usvajanje godišnjeg izvješća o radu i financijskog izvješća za 2020. godinu, prisutni će biti upoznati s izvješćem umjetničkog ravnatelja Udruge te promjenama statuta koje se tiču članstva u Dramskim amaterima Murter.

Prvi spomen murterske tradicije dramskog amaterizma zabilježen je davne 1922. godine, pa je važno napomenuti  da se iduće godine, točnije 20. travnja 2022. obilježava 100-godišnjica postojanja DAM-a, a na skupštini u petak će se razgovarati i o prigodnom programu te svečane jubilarne obljetnice.

Inače,  zlatno doba dramskog amaterizma Murtera bilo je tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća kada su Murterini imali jedno od najjačih amaterskih kazališta u regiji. Osobit uspjeh polučila je predstava ‘Na rivi’ kojom su Murterini predstavljali Republiku Hrvatsku na saveznom festivalu u Trebinju. Pokojna Čeda Juraga na tom festivalu dobila je ‘Zlatnu masku’ za najbolju glumicu, a s tom predstavom murterski dramski amateri imali su oko 35 gostovanja po cijeloj bivšoj državi. Murter je bio i domaćin Smotre Dramskih amatera Dalmacije 1975. Godine, a od tih 70-ih godina na repertoaru je nezaobilazna i predstava ‘Suđenje Krnji Krnjiću’ koja je od početka 70-tih godina dominantna u programu murterskih ‘DANI O’ BAK’, a usprkos koroni i ove se godine održala ali u virtualnom izdanju.