“DIDOVIN VESLUN” 2020. – U NEDJELJU SE NATJEČE ŠEST POSADA

Korisne Informacije Kultura Magazin Murter - Kornati Scena Sport

Ovogodišnja muška veslačka regata ‘Didovin veslun’, održat će se ove nedjelje, a osim najboljih veslača Murtera, Betine, Jezera i Tisno, veslat će i gostujuće ekipe iz Srime i kadeti veleučilišta HRM.

Na murterskoj muškoj regati Didovin veslun, koja je prvi put održana 2018. u čast dvadesete obljetnice osnutka udruge Latinsko idro sa željom da se tradicijsko veslanje gajeta oživi i proširi poput tradicijskog jedrenja ‘na latinsko idro’.  Regata se tradicionalno održava u rujnu, iza blagdana Male Gospe i u njoj se za čast svojega mjesta i prijelaznu nagradu VELIKU SOHU SVETOGA ROKA natječu reprezentativne posade mjesta koja čuvaju tu tradiciju.

Važno je istaknuti da je impresivnu Sohu za koju se natječu sudionici veslačkog spektakla dizajnirao Vedranko Šikić Balara, a izradili su je od hrastovog drveta murterski kalafati Matej Šikić Balara i Nikola Skračić Čiči.

Kako je cijeli veslački event podložan iznimnim okolnostima, koje prati aktualna situacija oko izvanrednih epidemioloških mjera, ove godine veslačkim posadama neće se priključiti njihova ‘kopnena’ podrška u vidu predstavnika svakog mjesta niti štandovi koji promoviraju mjesta veslača.

Program počinje na Staroj rivi u nedjelju 20. rujna od 17 sati, sastankom kormilara, a start regate je u 18;00 sati, nakon čega slijedi proglašenje pobjednika na Trgu Rudina u 19:30 sati.
Kako bi publika, koja zbog mjera HZJZ neće biti nazočna imala potpun dojam dinamične veslačke regate, naknadno će se objaviti zračne video snimke.