‘DANI RIMSKOG COLENTUMA’ OVAJ ĆE TJEDAN ‘OŽIVJETI’ ARHEOLOŠKU PLAŽU I NAJSTARIJI DIO MURTERA

Kultura Kultura i povijest Kulturna događanja TZO Murter Kornati

 ‘Dani Rimskog Colentuma’ od srijede 18. do petka 20. kolovoza oživjet će arheološku plažu i najstariji dio Murtera. Već tradicionalna ljetna manifestacija, kroz radionice, izlet, igre, ali i gladijatorske borbe, vratit će posjetitelje u bogatu antičku povijest ovih krajeva koja je ostavila neizbrisiv trag.

 

U srijedu, Izletom u povijest Murtera, turističkim vlakićem u trajanju od 2 sata,  posjetitelji će se ‘provozati’  kroz Colentum i Staro selo uz vodiča, a upoznat će se i s najstarijom ulicom u Murteru i Zavičajnom zbirkom Marka Mudronje Rebca.

Drugi dan, četvrtak, rezerviran je za djecu. Na radionici udruge Argonauta izrađivat će  rimske kacige kao najupečatljiviji komad rimske vojne opreme i lovorove vijence, a uz razne igre organizirat će i kutak za ‘antičko’ fotografiranje. Također, KUD Zaokret održat će radionicu  izrade zvukovnog memorija za djecu do 14 godina, dok će Ogranak matice Hrvatske Murter na svojoj radionici učiti mališane rimskim brojevima pomoću različitih igara.

U petak, 20. kolovoza, od 21 sat,  održat će se mali sajam. Tako će na štandu Udruge Argonauta posjetitelji  moći kupiti slikovnice, majice, slagalice, uljanice i druge razne eko proizvode, a  na štandu murterskog ogranka Matice Hrvatske moći će se pronaći  svi primjerci godišnjaka, slikovnice ‘Priče iz bakine škrinje’ i ‘Osunčani otoci’ autora Jerka Skračića.

Za finale manifestacije u petak navečer, organizirane su ‘gladijatorske borbe’, kojima će se predstaviti najpoznatiji način razbibrige u doba rimskog Colentuma.

– Dođite i upoznajte našu najstariju povijest uz dobro društvo, mnogo radionica i puno zabave – pozivaju iz Turističke zajednice Općine Murter-Kornati.