DANI MAĐARSKE KULTURE U MURTERU

Kultura Magazin Murter - Kornati Nekategorizirano

Igrom slučajnosti koju je inicirala emocija dvojice Murterina u Zagrebu, Zdravka Šarića i Vjekoslava Jurage- Špire, dogodila se priča koja je spojila Mađarsku i Hrvatsku, točnije- Murter. Kao i svakoj iskrenoj težnji i želji, lijep slijed doveo je do realizacije druženja grada kraljice Dunava, zahvaljujući Mađarskom institutu u Zagrebu  uz svesrdnu podršku suorganizatora TZO i Općine Murter Kornati.

Susret prekrasne mađarske kulture, posebno one pod UNESCO zaštitom i murterske tradicije, na kulturnom aspektu ovog petka, 19. lipnja, bit će predstavljen izložbom u 20 sati u Ribarskoj ulici i jazz koncertom koji će biti upriličen na trgu Rudina u 21 sat.

Mađari rado posjećuju Dalmaciju, a posebice Murter, dok je Budimpešta s druge strane, svojim čarima česta kao turistička destinacija Murterina. Budimpešta, kraljica Dunava grad je širokih avenija stvoren za pješačenje. Godišnje je posjeti više od 15 milijuna turista (nažalost ove godine ih je zbog pandemije, kao i na Murteru, manje). Poseban doživljaj je plovidba Dunavom, naročito u večernjim satima jer je većina građevina dobro osvijetljena. Bez obzira na to što ova metropola nije na obali mora, puna je sjajnih toplica s toplom vodom koje su otvorene cijele godine, obiluje sjajnim promenadama, a gastronomski specijaliteti mađarske kuhinje, koje smo i sami dijelom usvojili u svojim kuhinjama ne treba posebno predstavljati kao ni izvrsna mađarska vina. Tu se negdje isprepleće ugoda, hedonizam, kultura i raskoš za ukusne pupoljke, koja će nesumnjivo, postati jedna dugotrajna priča uz obostran užitak.

Mađarski prijatelji izložbom fotografija velikog formata predstavit će zaštićenu svjetsku baštinu UNESCO-a svoje prijestolnice Mađarske, poput impresivne zgrade parlamenta i ribarske utvrde. Koncertom Hot Jazz Band, koji ove godine slavi 35 godina postojanja, slušatelji će moći uživati u popularnoj glazbi 20-tih, 30-tih i 40-tih godina, te ranog jazza koji su iznova zaživjeli su u njihovoj interpretaciji, a na repertoaru će se naći pored svjetskih hitova i neke mađarske skladbe iz istog razdoblja.

Hot Jazz Band, koji će se predstaviti murterskoj publici, najuspješniji mađarski jazz sastav koji je do sad objavio četrnaest albuma, a iza sebe ima nastupe na prestižnim festivalima poput festivala u gradovima kao što su Tallinn, Zürich, Beč , Sacramento, jezero Tahoe (SAD), Istanbul, London, Bruxelles, Monte Carlo, Korzika, Šangaj (CH), Ningbo (CH), Lyon, Bratislava, Dresden, Helsinki, pa čak i u Hrvatskoj, u Varaždinu.
Imali su priliku svirati sa sjajnim svjetski poznatim glazbenicima kao što su: Cynthia Sayer, Mike Vax, Tom Kirkpatrick, Peter Ecklund, Joe Muranyi (Armstrong’s All Stars), Leroy Jones, Wynton Marsalis, George Probert, Bill Allred, Tom Saunders, Allan Vaché, Johnny Varro, Howard Alden, Jake Hanna, Randy Reinhardt, John Sharidan, Lee Floyd (SAD); Acker Bilk, Kenny Ball (UK); Marcel Zanini, Irakli, Alain Bouchet, Daniel Huck, Marc Laferriére, …