ČIGRAĐA-DOCA: Sigurnosna sanacija postojeće staze

Murtela Murter - Kornati

Stazica koja spaja Čigrađu i Male Doce te slijedi liniju između privatnih parcela u spoju s pomorskim dobrom, postojeći je stari put koji su mnogo godina prije «raščistili» dijelom vlasnici obližnjih maslinika i nekadašnji načelnik s lovcima.
Atraktivna je ta staza i današnjih dana, kako kupačima, tako i kao šetnica, staza za bicikliranje i veoma koristan prilazni puteljak obližnjim «robinzonskim» kućama i maslinarima.
Posljednjih mjeseci, došlo je do blage erozije tla uz osipanje stijena uslijed snažnih oborinskih voda, jakih naleta juga- što je zahtijevalo sigurnosnu sanaciju prije početka sezone.

Posla su se prihvatili djelatnici komunalnog društva «Murtela» uz suglasnost Lučke kapetanije. Trenutno je sanirano oko 160 metara, od predviđenih 500- tinjak metara ove stare staze kroz čisti hedonizam. Širina staze se ne mijenja, ostaje u postojećim okvirima, oko 1 m širine, do 1, 20 cm, ovisno u dionici prostiranja staze i konfiguraciji terena.

Sami radovi nisu jako zahtjevni, radi se o grabljanju staze, uklanjanju odronjenog kamenja koje predstavlja zapreku tijekom pješačenja, te posipanju jalovinom. No kako uska strma stazica vijuga, a pijesak za posipanje i kamenje za «porubljivanje» odronjene staze dolazi s drugih lokacija, jedini napor predstavlja dovoženje samog materijala za sanaciju. Ipak sve zajedno ne «opterećuje» vrijedne djelatnike «Murtele» koji uz pjev ptica pjevica, prskanje ronaca u potrazi za obrokom, kako kažu, ipak uživaju u radu i marendi pod vedrim nebom.

Oznake , ,