BAKE PREUZELE VLAST U MURTERU! PROVJERITE VESELI PROGRAM DANA O’ BAK’

Kultura Murter - Kornati

Bez velike pompe ali s velikom željom za očuvanjem tradicije duge više od stoljeća, nakon prošlogodišnje prisilne pauze, objavljeni su najvažniji, najšareniji i najveseliji datumi manifestacije Murterske Bake. Sitno odbrojavamo do 27. veljače kada će Male bake prodefilirati ulicama Murtera, dok će se velika povorka održati 1. ožujka.

U Bake je dobrodoša svak!
Cili misec u znaku o’ Bak’
drži se korak lak!

Prije nekoliko dana podignuta je zastava Murterskih bak pa je sve do 1. ožujka sva vlast u njihovim rukama, a na Suđenju Krnji Krnjiću pri čitanju presude saznat ćemo sve naše ‘zločine’.

Turistička zajednica i Pokladni odbor objavili su danas bogat raspored događanja, a prije Turnira u bućama na trgu Rudina, održat će se dvije radionice pod vodstvom Jelene Ćurić u Društvenom centru Jedro i to u subotu 5. i 12. veljače. Na radionicama će svi oni ‘od volje’ izrađivati ukrase koji će sljedećih mjesec dana krasiti naše mjesto.

Tradicionalni Turnir u bučama na Hramini održat će se 12. veljače i to u 15 sati turnir za djecu, a u 16 sati za odrasle, a na njemu će sudjelovati ekipe iz Murtera, Betine, Jezera i Tisnog. Također, u sportskoj dvorani, 19. veljače u 17 sati očekuje nas još jedna nezaobilazna sportsko-maškarana atrakcija – ‘Graničar pod maskama‘.

Ekipa iz pokladnog odbora uz neprocjenjivu potporu TZ-a priprema i dvije izložbe – Starih kostima i likovnih radova svih onih koji rado stvaraju i pokazuju svoje maštovite likovne uratke. Kako saznajemo, najbolje čekaju i nagrade, a više o  likovnom natječaju popratite na njihovoj Facebook stranici ili na webu.

26. veljače na rasporedu je Regata o’ Bak’ na Latinsko idro sa startom u 15 sati sa Stare rive, a nakon regate u ‘Kristalnoj dvorani’ priredit će doček maškaranih regataša, bit će za ‘ist i pit’ uz proglašenje najbržeg broda.

‘Suđenje Krnji Krnjiću‘ i ove godine nas, nažalost, zbog svima poznatih okolnosti očekuje u online izdanju 28. veljače, a na linku kojeg će naknadno objaviti možete uživati i nasmijati se uz britki i odmjereni humor ovog satiričnog kazališnog komada koji će uprizoriti nelogične događaje u Murteru tijekom prošle godine. A bilo ih je…

Male Bake su, kako smo već spomenuli, 27. veljače, povorka će biti predvođena skupinom odraslih u murterskim narodnim nošnjama prema starim pokladnim običajima, a u 17 sati proglašenje najboljih malih bak’ uz dječje animatore koji će prirediti ‘Čarobni maskenbal’ i ‘Mini disco show’.

Glavna atrakcija vesele manifestacije Veliki dan o’ Bak’ nas očekuje 1. ožujka, a u nastavku vam donosimo raspored:

9 sati – Tradicionalna marenda u Caffe baru Torkul

15 sati – Povorka iz Starog sela predvođena limenom glazbom iz Pirovca, nagrađenim malim bakama i sudionicima

16 sati – DJ na Trgu Rudina i naravno, ručak kojeg će pripremiti članovi lovačkog društva ‘Sokol’ iz Gornjeg Draganca

20 sati – u ‘Kristalnoj dvorani o’ Bak’ na staroj rivi proglašenje najboljih a veselo društvo zabavljat će Giuliano i Diktatori.

Zato, ako već do sada niste, uhvatite se posla, pokušajte realizirati sve ideje koje su vam tijekom prošle ‘siromašne bakama’ godine padale na pamet, potaknite i djecu i ajmo svi zajedno provesti ovaj šareni mjesec onako kako samo Murterini znaju!

Važno je napomenuti da organizatori apeliraju na sve sudionike da se pridržavaju postojećih epidemioloških mjera!