‘AMPHORARIUM’ – POLAZIŠNA TOČKA ZA UPOZNAVANJE BOGATE MURTERSKE BAŠTINE. POGLEDAJTE IDEJNI PROJEKT

Murter - Kornati Nekategorizirano Općina Murter - Kornati

Prema projektu šibenskog studija ARX d.o.o u suradnji s Općinom Murter – Kornati, nad murterskom gustijernom će se izgraditi novi Turističko – informativni centar Amphorarium, u tijeku je izrada projekta interijera i likovnog postava s poduzećem Invictus vrijednim oko 250 tisuća kuna. Amphorarium je zamišljen kao polazišna točka za organizirane turističke izlete te školske izlete za sve Murterske atrakcije poput arheoškog parka Colentum, Zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca ili povijesnog vojnog parka na brdu Raduč.

Ukupna vrijednost projekta Amphorariuma procijenjena je na osam milijuna kuna, a pripremnim radovima koji uključuju cjelokupni prostorni plan u tom dijelu Murtera i izgradnjom pristupnog puta, zadovoljeni su svi uvjeti za prijavu na natječaje za financiranje iz fondova Europske unije.

Objekt će svojim sadržajem i postavom sam po sebi biti najbolji reprezentator murterske bogate kulturne povijesti i gastronomije. Nudeći neobičnu poveznicu među temama amfora, tereta koji se u njima prevozio, te podvodnih arheoloških lokaliteta na murterskom području, postav će posjetiteljima pričati o lokalnim namirnicama i receptima, bogatstvu maslinarske i gastronomske baštine, raznolikosti okusa i ponude Murtera, a veliki naglasak će pri tome biti dan bogatoj maslinarskoj tradiciji i povijesti. Značajno je napomenuti i da će posebna važnost biti posvećena prodaji i brendiranju maslinovog ulja murterskih maslinara – kazali su iz Općine Murter-Kornati.

Naime, objekt, koji će biti smješten preko puta nove zgrade dječjeg vrtića i jaslica, postat će središnje disperzivno mjesto murterskog turizma, a imat će više namjena. Ispred samog objekta bit će trg, kao središnje mjesto okupljanja posjetitelja, na kojem je planirano postavljanje skulpture koja će, kada dođe vrijeme za to, biti predmet javnog natječaja.

             

Amphorarium je zamišljen kao polazišno mjesto destinacijskog menadžmenta, što znači da će biti organiziran za upravljanje turističkim aktivnostima otoka Murtera i koordinacijom aktivnosti i atrakcija na području Općine. Zahvaljujući multimedijalnim kapacitetima objekt će goste pojedinačno, preko posebno dizajniranih multimedijalnih punktova, ali i organizirano, putem različitih programa, usmjeravati prema murterskim restoranima, ronilačkim centrima, agencijama, OPG-ovima i lokalnim atrakcijama ovisno o željama i preferencijama posjetitelja.

U budućem Amphorariumu posjetitelji će moći uživati u interaktivnoj multimedijalnoj izložbi o bogatoj murterskoj kulturnoj i gastro povijesti, ispričanu kroz priču o podvodnim arheološkim nalazištima, odnosno kroz motiv amfore – višenamjenske posude koja je od vremena antike pa i do danas služila za skladištenje hrane, pića, ulja, ali i za transport namirnica. Također, u prostorima Amphorariuma bit će kušaonica lokalnih i hrvatskih otočnih proizvoda, suvenirnica i tržnica na otvorenom u kojima će se nuditi proizvodi lokalnih OPG-ova s našeg područja.

Amphorarium će se prostirati na tri etaže – podrum, prizemlje i prvi kat, a sadržaji će se odlikovati iznimnom atraktivnošću i interaktivnošću uz pomoć inovativnim produkt-dizajnerskim riješenjima i multimedijalnim elementima praćenim s funkcionalnim IT platformama.

Objekt će glavni pristup sadržajima omogućavati iz prizemlja, gdje će biti smješten info pult sa suvenirnicom i polivalentnim prostorom, namijenjen za održavanje raznih radionica, povremenih izložbi, predavanja, te gastronomskih prezentacija poput kušanja hrane ili show-cookinga.

Stalni postav bit će smješten na prvom katu gdje će se, pomoću VR tehnologije predstaviti značajni kulturni lokaliteti i događanja. Tako će posjetitelji moći prisustvovati regati Latinsko idro, čuvenoj povorci murterskih bak, ploviti Kornatskim arhipelagom te virtualno prošetati arheološkim parkom Colentum ili tunelima na brdu Raduč. Na taj će način posjetiteljima sugerirati što posjetiti nakon Amphorariuma.

Kako i samo ime ovog posjetiteljskog cetra govori, centralni eksponat stalnog postava bit će Amfora – polivalentna posuda koja je na područje Mediterana, pa tako i Murtera donijela razne nove namirnice i kojom su iz murterskih naselja transportirali maslinovo ulje i druge namirnice, a na taj način posjetitelje će upoznati i s bogatom murterskom gastronomijom – pričaju nam u Općini.

Posljednja, ali i najuzbudljivija, postaja stalnog postava je prostor stare gustijerne u koji će posjetitelji pristupati pomoću posebno osmišljenog lifta. Njegovo polagano kretanje i posebni zvučni i vizualni efekti kojima će biti opremljen, posjetiteljima će omogućiti dojam urona na jedno od arheoloških nalazišta u murterskom podmorju gdje će na VR punktovima videjti ostatke jednog od brojnih brodoloma u akvatoriju Murtera i Kornata.

 

Inače, Amfore izložene u podrumu odnosno gusterni Amphorariuma bit će povezane sa kavezima s amforama ispred arheološke plaže Colentum. Amfore u različitim dimenzijama proizvodit će lokalni proizvođači, a  s različitim proizvodima poput vina, maslinovog ulja i raznog autohtonog sjemenja moći se kao suveniri i dekorativni predmeti kupiti.

Značajno je spomenuti kako će TIC Amphorarium pratiti posebno dizajnirana, složena i napredna, višefunkcionalna aplikacija koja će posjetiteljima služiti kao izvor informacija o Murteru, ali i koja će nadopunjavati interpretaciju stalnog postava. Aplikacija će posjetiteljima slati informacije o turističkim subjektima u Murteru, uz interaktivnu kartu sa svim istaknutim sadržajima služit će kao vodič, preko aplikacije posjetitelji će biti u mogućnosti vidjeti sve nadolazeće događaje, važne servisne informacije, a jednom tjedno dobivat će i podsjetnik na lokaciju.

Na ovaj način aplikacija će postati središnja turistička platforma koja će povezivati pojedince koji su ikad posjetiti TIC Amphorarium s destinacijom. Ova razina aplikacije uključuje umrežavanje svih turističkih subjekata u jednu bazu podataka – dodali su.