23.DANI LATINSKOG IDRA-  ODRŽANA VESLAČKA REGATA “OD MULA DO MULA”

Aktivnosti 365 Kulturna događanja Murter - Kornati Nekategorizirano Sport

Unatoč neizvjesnosti epidemiološke situacije i pojačanim mjerama predostrožnosti, manifestacija 23.Dani latinskog idra počela je s ovogodišnjim prvim regatama. Jučer održana tradicionalna regata pod nazivom „Od mula do mula“,  oduvijek se održava upravo povodom blagdana Male Gospe- naime prema mnogim podacima, ova regata postoji više od 100 godina, a u sklopu koje se natječu veslači  razvrstani u tri kategorije: dječjoj, ženskoj i muškoj. Djeci je namijenjeno veslanje u najlakšim brodovima, kaićima, a ostali veslači upravljaju gajetama i leutima.

U  regati „Od mula do mula“ sudjelovalo je pet dječjih, dvanaest ženskih te devet muških posada, a ekipe su bile- uz domaćine iz Murtera, iz Tisnog, Jezera i Betine.

Netom pred početak veslačke regate, predstavnici udruge Latinsko idro, koje je predvodio predsjednik Jakov Lovrić,  u društvu načelnika Tonija Turčinova, simbolično je podigao zastavu na rivi bez mnogo pompe, uz kratak popratni govor usmjeren  na upute sudionicima i želje da regata prođe sretno. Veliki oprez i poštovanje mjera HZJZ primjećivao se na svakom koraku- posade su se držale odvojeno prema oformljenim ekipama, a nije izostalo ni obvezno mjerenje tjelesne temperature svih sudionika i organizatora, nakon čega su dobili akreditacije kako bi mogli pristupiti natjecanju. Cijeli protokol oko specifičnih epidemioloških mjera bio je poštovan do kraja regate, koja je završila dodjelom nagrada- skulptura sohe i crvenih ruža za pripadnice ljepšeg spola.

Kako i sami članovi udruge Latinsko idro vole istaknuti, zadaća manifestacije nije biti  turistička atrakcija, niti puko natjecanje i pobjeda, ali niti „sudjelujemo da bi sudjelovali“, što se itekako dalo primijetiti među posadama, koje su se isticale po izvornosti. Osim ekipnih, posebno dizajniranih majica za tu prigodu, svi su imali neku svoju prepoznatljivu pjesmu kao motivaciju, a brodovi su bili šaroliki, stabilni i čvrsti- leuti, gajete, kaići, posebni u izgledu, jer ipak radi se o težačkim brodovima koji nisu namijenjeni natjecanju.

Oživjeli su tako i ovogodišnji veslači  sjećanja na nekadašnji  način života na moru i korištenja specifičnog drvenog broda te tradicionalnog načina plovidbe- u ovom slučaju veslanjem. Murterska maritimna baština, uz pokret za očuvanja tradicijskih pomorskih vještina u vidu  statuta djelovanja udruge Latinsko idro,zahvaljujući intezivnom radu s djecom  gradi nove nasljednike tradicije- poput današnjih veslača- dječjih posada  sačinjenih od djevojčica i dječaka, koji su pokazali da vole, žele i ne poznaju odustajanje.

Poredak prva tri mjesta regate „Od mula do mula“ 2020.

DJEČJA REGATA:

  1. 500 JADREŠIĆ TI-1036
  2. MARINKA MU 906
  3. BRUKA MU 175

ŽENSKA REGATA:

  1. GODULICA MU 229
  2. KALAMITA TI 61
  3. BABA LUCE TI 1559

MUŠKA REGATA:

  1. ŠIMICA
  2. KURNATARICA MU 1
  3. GODULICA MU 229

 

Cijeli album dostupan na linku: https://www.facebook.com/media/set?vanity=100884568056338&set=a.191131755698285