14. FESTIVAL SLOBODNE GLAZBE U MURTERU I OVE NAM GODINE DONOSI OSEBUJNA GLAZBENA OSVJEŽENJA

Kultura Magazin Murter - Kornati Scena

Murterski mali i ležeran ali šarolik i kvalitetan Festival slobodne glazbe ove će se godine održati po 14. put i to od 14. do 16. srpnja na terasi Caffe bara Reful i na plaži Luke. I ove godine ekipa entuzijasta okupljenih u Udrugu Zaokret ponudit će nam svjež i kakterističan glazbeni program, ali i mnoštvo popratnih sadržaja i radionica u ležernoj ‘underground’ atmosferi.

Mi smo sami kroz organizaciju ovog festivala kroz sve ove godine proživjeli razne tranzicije, al nekako i dalje ustrajemo u tome, a to nas stvarno čini ponosnima. Imamo svatko svoje druge poslove, svoje zanimacije, obitelji ali ovo na neki način i naš osobni uspjeh jer već od prvog izdanja FSG prepoznat kao specifičan mali, nekonfekcionirani glazbeni festival sa posebnim štihom. A i ove godine nastavljamo u tom smjeru – rekao nam je Mate Skračić, jedan od organizatora.

Ekipu okupljenu u najstariju ‘novovalnu’ murtersku udrugu, Mateju Šenetu Skračić, Matu Skračića, Valentina Barešića i Darka Živkovića – Žileta ne teba posebno predstavljati, već samo podsjetiti kako već više od dvadeset godina promiču pozitivne promjene kroz kulturu i glazbu oslanjajući se uvijek na onu muziku koja je autorska, originalna i nova bez obzira o kojem se žanru radilo. Na njihovom festivalu nema muzičkih žanrova koji ne dolaze u obzir, ali svakako moraju biti autentični, osebujni i autorski.

Izrazito mi je drago što ćemo ove godine ugostiti neke naše domaće izvođače, na primjer braću Zvjezdana i Vedrana Ružića koji su mi izuzetno dragi kao ljudi, skromni ali veliki muzičari. Vedran ima specifičan način izražavanja, on je akademski slikar i basist te te dvije struke često spaja, a njegovi projekti prožimaju više vrsta umjetnosti uz društveno angažiranu notu – kaže Mate.

Naime, Vedran će uz brata Zvjezdana poznatog pijanista, na festivalu predstaviti svoj projekt, glazbeni album uz eksperimentalni flm aktivističkog naglaska naziva ‘6 metara’  koji je ustvari osobna obiteljska priča, a njome žele osvijestiti problem i realnost rušenja obiteljskih kuća i oduzimanja terena kako bi s izgradio novi autoput te proširio Tunel Učka što je javnosti predstavljeno kao opće i važnije dobro. Tako će se srušiti i njihova obiteljska kuća i Zvjezdanov Highway studio u kojem su mnogi riječki glazbenici svirali i snimali albume.

Na festival dolazi i odličan funky ‘sirov’ gitarist Zoran Majstorović koji je nedavno već i nastupao u Refulu, a kako nam pričaju, neobičan je on glazbenik, multiinstrumentalist, a u Murteru će nam predstaviti projekt koji je, kao i on cijeli, u etno izričaju.

Također,u subotu će nastupiti i Saša Nestorović & JoePandur Quartet kojima će se pridružiti vokalistica Jana Fabijanić, kontrabasist Zvonimir Šestak i jedan od najboljih hrvatskih bubnjara uopće – Janko Novoselić.

Porto morto, trenutno najpoznatije ime festivala u karijernom uzletu od zadnjeg albuma,mogli bi nazvati i ‘headlinerima’ ovog izdanja FSG-a nastupat će u petak, kao i mladi Zatonsko – Rogoznički bend Zgon koji pršti psychedelic rock-blues riffovima u kombinaciji s karakterističnim vokalom i zvukom klavijatura autora i idejnog nosioca Marka Musića (aka Mark Music).

Kroz ovaj naš festival od samih početaka težimo da publici predstavimo mlade zanimljive bendove u usponu, da nastupaju, da svoj autorski izričaj imaju priliku predstaviti festivalskoj publici u društvu već etabliranih uzvođača u jednoj kreativnoj i poticajnoj atmosferi. Jedan od takvih bendova je i Zgon koji definitivno imaju specifičan karakter i autorski štih koji se treba razviti u zrelu autorsku ideju i kompletan muzički uradak, što se nadamo da će i pokazati svojim nastupom – kažu nam.

U slobodnom sessionu koji se održava na glavnoj festivalskoj pozornici u četvrtak, prvi dan festivala sudjelovat će poznati šibenski glazbenik Mirko Rak – a.k.a. Fikcio Monger.

Ovom bi prilikom pozvali sve ljubitelje improvizacije i slobode muziciranja da se pripreme, ponesu svoje instrumente i pridruže se otvorenom sessionu sa ‘novonastalim bendom’ koji će se vjerujemo brzo oformiti samo za ovu priliku i samo ovu večer. Želimo na taj način stvoriti jednu novu fuziju, nešto što se dosad nikada nije desilo, kao bend koji ikada prije nije svirao zajedno,a vjerojatno više nikada ni neće. To su ti neki momenti – idemo u nepoznatom smjeru! – pričaju nam Valentino i Mate.

Vizualna umjetnica Nina Šegović i ove godine, nakon prošlogodišnjeg oduševljenja publike, priprema video zid te poziva sve ljubitelje fotografija i videa da se okušaju u stvaranju kratkih umjetničkih video kompozicija koje će se potom urediti u programima za obradu videa i projicirati na video zid tijekom izvedbi glazbenika, a Matea Šeneta Skračić glazbenica i glazbena pedagoginja, održat će radionicu pjevanja za odrasle u kojoj će zainteresirani naučiti razne tehnike disanja i pjevanja.

Našem festivalu oduvijek je druženje osnova cijele priče, goni nas velika želja da ljudima ponudimo nešto drugačije od sve konfekcijske glazbe koja nas okružuje, na kojoj generacije odrastaju. Okupljanje ljudi istih ili sličnih muzičkih afiniteta nas izrazito veseli, a ako putem nekoga zainteresiramo za drugačiji i originalniji zvuk mi smo prezadovoljni. Vjerojatno zbog toga FSG nije  doživio veću ekspanziju, ali držimo se svojih standarda i biramo program kojim ćemo pokušati ‘odgojiti’ publiku i time mi ostvarujemo naš cilj – kažu nam za kraj.

Ulaz na festival je besplatan, u nastavku pogedajte cjeli raspored, a više o izvođačima pronađite ovdje.

14.07.2022. /ČETVRTAK/

ART SECTION – 17.00 h

Sound hop workshop (5+) –  radionica izrade jednostavnog instrumenta za djecu koja će se održati na Plaži luke prvi dan festivala.

MAIN STAGE – 21.30 h

ZORAN MAJSTOROVIĆ MUSICAL MIGRATIONS

OFFICIAL FSG SESSION feat. FIKCIO MONGER

 

15.07.2022. /PETAK/

ART SECTION – 17.00 h

Video composition workshop (15+)

MAIN STAGE – 21.30 h

PORTO MORTO

ZGON

 

16.07.2022. /SUBOTA/

ART SECTION – 17.00 h

Pjevanje = proces uživanja

MAIN STAGE – 21.30 h

RUŽIĆ & RUŽIĆ                                                                                                              DOKUMENTARNI FILM: ‘6 METARA’ + JAZZ KONCERT

SAŠA NESTOROVIĆ & JOE PANDUR QUARTET feat. Jana Fabijanić